Americké indexy nenašli v piatok jasné smerovanie, Dow Jones klesol o 0,11 %

Americké akciové indexy nenašli v piatok (2. 12.) jasný smer. Prekvapivo pozitívna správa z trhu práce nedokázala ďalej podporiť kľúčový index Dow Jones Industrial, ktorý počas predchádzajúcich troch dní zaznamenal mierne zisky.
Dow Jones v piatok stratil 0,11 % a uzavrel obchodovanie na úrovni 19.170,42 bodu. Index za celý uplynulý týždeň prakticky stagnoval a pohol sa len o niekoľko bodov aj napriek tomu, že sa dočasne dostal na rekordnú úroveň.
Zdržanlivosť na Wall Street súvisí s nedeľným (4. 12.) talianskym referendom o ústave. Trhy, ktoré po víťazstve Donalda Trumpa takmer len rástol, čakajú na výsledky referenda. Preto aj ostatné americké indexy v piatok prakticky stagnovali.
Širší index S&P 500 vzrástol o 0,04 % na 2191,95 bodu. Technologický index Nasdaq 100 sa po dvoch dňoch poklesu zvýšil o 0,11 % na 4739,37 bodu.
Tradične pozorne sledovaná správa o vývoji nezamestnanosti bola prijatá ako pozitívna, ale tentoraz nedala trhu výraznejšie impulzy. V novembri sa v USA vytvorilo takmer 180.000 nových pracovných miest, čo výrazne prekonalo očakávania, a miera nezamestnanosti padla na 9-ročné minimum 4,6 % zo 4,9 % v októbri.
Podľa experta nemeckej krajinskej banky Landesbank Hessen-Thüringen Ralfa Umlaufa správa o nezamestnanosti podporila očakávania, že americká centrálna banka (Fed) tento mesiac zvýši úrokové sadzby. Trhy to však už predtým považovali prakticky za hotovú vec.

Súvisiace články

Aktuálne správy