Dow Jones dosiahol ďalší rekord, ale iné indexy oslabili

Americký index Dow Jones stúpol o 0,4 %, ale S&P 500 o 0,4 % klesol a technologický Nasdaq oslabil o 1,4 %, oslabili aj trhy v Európe a Japonsku.

Ďalšie zdraženie akcií bánk a ropných spoločností posunulo vo štvrtok americký akciový index Dow Jones na rekordnú úroveň, ale technologické firmy výrazne oslabili. Akcie bánk pokračovali v raste, keďže investori očakávajú, že sa zvýšia ich zisky z poskytovania úverov vzhľadom na rast úrokových sadzieb. Banka Goldman Sachs posilnila o 3,3 percenta a peňažný ústav JPMorgan Chase si pripísal 2 percentá.

Ceny ropy vo štvrtok opäť posilnili, čiže stúpli akcie ropných firiem. Napríklad spoločnosť Chevron získala 1,6 percenta. Posilnili aj akcie automobiliek GM a Ford, keďže hlásili silnejší rast predaja, ako analytici očakávali. Ford zdražel o 3,9 percenta a General Motors stúpol o 5,5 percenta.

Priemyselný index Dow Jones posilnil o 0,4 percenta na 19 191,93 bodu, ale index Standard & Poor’s 500 si o 0,4 percenta pohoršil a klesol na 2 191,08 bodu. Technologický Nasdaq oslabil o 1,4 percenta a uzavrel na úrovni 5 251,11 bodu. Akciám technologických firiem sa nedarilo. Facebook si odpísal 2,8 percenta a spoločnosť Microsoft oslabila o 1,8 percenta. Dolár v posledných týždňoch stúpol na 13-ročné maximum. Silný dolár poškodzuje tržby spoločností, ktoré vo veľkom rozsahu podnikajú v zahraničí a technologické firmy, ktoré sú súčasťou indexu S&P 500, pričom dosahujú takmer 60 percent príjmov mimo USA.

Európskym akciovým trhom sa vo štvrtok nedarilo. Nemecký akciový index oslabil o 1 percento, britský index FTSE 100 klesol o 0,5 percenta a index francúzskej burzy CAC 40 si pohoršil o 0,4 percenta. Japonský akciový trh tiež klesol. Hlavný tokijský index Nikkei si v piatok odpísal 0,5 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy