Bezpečný prístav už neláka: Predvídané kroky FEDu zabezpečili zlatu najhorší mesiac za tri roky

, Bloomberg;BBC;patria Foto: TASR/AP

Zlato v novembri stratilo približne 8 percent, môže za to vidina ďalšieho zvýšenia amerických úrokových sadzieb, ktoré trhy očakávajú už tento mesiac.

Podľa generických cien používaných agentúrou Bloomberg klesli ceny zlata za november o 8,1 percenta, najviac od júna 2013. Zlato k okamžitému dodaniu prepadlo až na 1 162,3 dolára za uncu, čo je najnižšia hodnota od začiatku februára. Je to hlboko pod 1 337,4 USD, kam sa cena vyšplhala v stredu 9. novembra, kedy bolo jasné, že Američania si budúcim prezidentom zvolili republikána Donalda Trumpa.

Analytici Hermes Investment Management špekulujú, že Trumpom ohlasované daňové škrty a výdavky do infraštruktúry by mohli znamenať rýchlejšie zvyšovanie úrokových sadzieb v USA. To by pre zlato nemuselo veštiť nič dobré. Práve kvôli predpokladanému zvyšovaniu amerických úrokových sadzieb je drahý kov pod tlakom. Z vyšších sadzieb zvyčajne ťaží dolár, ktorý je zaujímavejším pre investorov hľadajúcich výnosy. Zlato žiadne výnosy ani dividendy neprináša, pri vyšších sadzbách rastú alternatívne náklady spojené s držaním tohto kovu. Pri silnejšom doláre už zlato stráca svoj lesk, nie je natoľko atraktívne pre držiteľov iných mien.

Dolár v stredu rástol, keď sa ropný kartel OPEC prvýkrát od finančnej krízy dohodol na obmedzení  produkcie ropy. Drahšia ropa by obratom mohla podporiť americkú infláciu. Inflačným očakávaniam napomáhajú aj vyhliadky na masívne fiškálne výdavky sľubované Trumpom. Šancu na decembrové zvýšenie sadzieb Fedom, zvýšili aj nedávna dáta z americkej ekonomiky. "Vyššia inflácia prostredníctvom infraštruktúrnych výdavkov pravdepodobne vytvorí scenár, v ktorom bude Fed nútený zvyšovať sadzby rýchlejšie," tvrdí podľa BBC spoločnosť Hermes Investment Management.

Obchodníci zároveň sledujú aj blížiace sa ústavné referendum v Taliansku. Odmietnutie návrhov by v tretej najväčšej ekonomike eurozóny mohlo vyvolať politickú neistotu a spôsobiť tlak na talianske, ale aj ďalšie banky v regióne.

Podľa analytika Jordana Elisea z Australian Bullion je nálada na zlate teraz prevažne medvedia. "Neboli by sme prekvapení, keby sme čoskoro pozorovali oddychovú rally," uviedol pre Bloomberg.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy