Pred ústavným referendom v Taliansku dnes investori vyčkávali

Vzhľadom na nadchádzajúce referendum v Taliansku o ústavnej reforme sa dnes správali investori na nemeckej burze vo Frankfurte nad Mohanom zdržanlivo. Informovala o tom agentúra DPA. Ich chuť investovať neovplyvnilo ani rozhodnutie členov medzinárodného kartelu Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) znížiť dennú ťažbu komodity.
Napoludnie hlavný index frankfurtskej burzy v porovnaní s dnešnou východiskovou úrovňou bol slabší o 0,82 % a klesol na 10.553,15 bodu.
Taliani budú hlasovať o zmenách v ústave v nedeľu (4.12.). Ak ich návrh zamietnu, očakáva sa, že premiér Matteo Renzi podá demisiu. Vládna kríza by mala zhoršiť už aj tak zlú hospodársku situáciu krajiny. Experti predpokladajú, že by sa jej vážne dôsledky mali prejaviť v celej eurozóne.
Očividná opatrnosť investorov pred referendom na Apeninskom polostrove je po skúsenostiach s prieskumami verejnej mienky pred brexitom a americkými prezidentskými voľbami „celkom pochopiteľná“. Uviedol to analytik Christian Schmidt z Landesbank Hessen-Thüringen.
Index burzy MDax, na ktorom sú akcie stredne veľkých nemeckých firiem, dnes napoludnie klesol o 0,61 % na 20.748,86 bodu a technologicky index TecDax sa prepadol o 0,77 % na 1703,93 bodu.
Hlavný index eurozóny EuroStoxx 50 však vzrástol o 0,66 % na 3031,35 bodu.
Ralph Solveen z Commerzbank upozorňuje na „zabudnuté voľby“ v Rakúsku. Uviedol, že ak by v nedeľu v druhom kole prezidentských volieb vyhral pravicový populista Norbert Hofer, bol by to „ďalší doklad napredovania odporcov Európskej únie“.

Súvisiace články

Aktuálne správy