Česká koruna môže po ukončení intervencií ČNB posilniť viac, než sa očakáva

Českú menu čaká budúci rok posilnenie, ktoré môže byť väčšie, než na aké zatiaľ verejnosť a firmy pripravuje Česká národná banka (ČNB). Tvrdí to najnovšia analýza banky ING, podľa ktorej môže koruna voči euru získať 5,9 %, teda posilniť až na 25,5 CZK/EUR. ING očakáva, že sa tak stane v 2. štvrťroku budúceho roka, kedy centrálna banka pravdepodobne s umelým oslabovaním koruny skončí. Informoval o tom interenetový portál českých Hospodárskych novín (HN) ihned.cz.
Autorom analýzy je hlavný ekonóm ING pre Česko Jakub Seidler. Podľa jeho prognózy na túto úroveň môže koruna posilniť „niekoľko dní po ukončení intervencií“ a ustáliť sa na nej ako na „férovej, rovnovážnej hodnote“. Seidler povedal pre HN, že ak bude posilňovanie príliš rýchle, mohla by centrálna banka zasiahnuť a znovu intervenovať okolo hranice 26 CZK/EUR. V 3. štvrťroku 2018 môže byť koruna podľa ING až na kurze 25,14 CZK/EUR.
Koniec intervencií, ktorý ČNB predpokladá niekedy v polovici budúceho roka, bude pre české hospodárstvo najdôležitejším ekonomickým rozhodnutím nadchádzajúceho obdobia. Posilnenie koruny zníži príjmy exportérov a odstráni faktor, ktorý tri roky pomáhal českej ekonomike dosiahnuť jeden z najrýchlejších rastov v Európskej únii (EÚ). Český hrubý domáci produkt (HDP) sa vlani zvýšil o 4,6 %. Tento rok sa podľa odhadov ČNB tempo rastu spomalí na 2,8 %.
ČNB zaviedla režim oslabovania meny devízovými intervenciami novembri 2013 a odvtedy nedovoľuje, aby česká koruna posilnila pod hranicu 27 CZK/EUR. Banka vtedy zdôvodnila toto opatrenie obavami o nezdravý pokles spotrebiteľských cien, ktorý ekonómovia označujú ako defláciu. ČNB pri intervenciách doteraz nakúpila eurá za asi 800 miliárd CZK (29,56 miliardy eur).
Termín ukončenia intervencií bol odložený už niekoľkokrát, pretože sa nedarilo zrýchliť infláciu na požadovanú úroveň. Centrálna banka teraz uvádza, že umelé oslabovanie koruny neskončí skôr ako v apríli 2017.

Súvisiace články

Aktuálne správy