Odvodová úľava bude budúci rok do príjmu 591,61 eura

Ide o úľavu na odvodoch pri zamestnaní dlhodobo nezamestnaného, ktorý je evidovaný na úrade práce viac ako jeden rok.

Odvodová úľava pri zamestnávaní osôb, ktoré boli dlhodobo bez práce, sa bude v budúcom roku uplatňovať do príjmu 591,61 eura. Informoval o tom hovorca Sociálnej poisťovne (SP) Peter Višváder. Jednou z podmienok odvodovej úľavy je okrem iného dosahovanie príjmu, ktorý je najviac 67 % priemernej mesačnej mzdy v hospodárstve SR spred dvoch rokov. V roku 2016 ide o sumu 574,86 eura. V októbri tohto roka sa odvodová úľava uplatňovala pre 2,4 tisíc zamestnancov.

Počas celých dvanásť mesiacov od začatia zamestnávania dlhodobo nezamestnanej osoby sa pritom hraničná suma príjmu nemení. „Hraničná suma pri pracovných vzťahoch vzniknutých v roku 2016 a pokračujúcich v roku 2017 ostáva 574,86 eura a hraničná suma 591,61 eura určená pre rok 2017 bude platiť pre tie pracovné pomery, ktoré vzniknú v roku 2017,“ upozornil hovorca SP. Maximálna výška dosiahnutého príjmu pre zamestnanca s odvodovou úľavou platí aj pri skrátenom pracovnom čase.

Úľava na odvodoch pri zamestnaní dlhodobo nezamestnaného, ktorý je evidovaný na úrade práce viac ako jeden rok, sa zaviedla od 1. novembra 2013. Zamestnávateľ po prijatí dlhodobo nezamestnaného do pracovného alebo štátnozamestnaneckého pomeru platí počas jedného roka len sociálne odvody v sume 1,05 %. Pôvodne dlhodobo nezamestnaný však môže dostávať v hrubom najviac 67 % z priemernej mzdy na Slovensku spred dvoch rokov.

Súvisiace články

Aktuálne správy