RBS zlyhala v záťažových testoch centrálnej banky

Royal Bank of Scotland (RBS) zlyhala v tzv. záťažových testoch a musí zvýšiť finančné rezervy, aby bola odolnejšia a dokázala zvládnuť aj prípadné krízy. Oznámila to dnes britská centrálna banka Bank of England (BoE). Informovala o tom agentúra DPA.
Centrálna banka zároveň uviedla, že RBS schválila plán na posilnenie kapitálu, ktorý vychádza z jej vlastného vyhodnotenia slabej odolnosti voči rizikám v záťažovom teste. Konkrétnejšie, banka chce získať peniaze od súkromných investorov a zredukovať svoje náklady aj objem rizikových aktív.
BoE podrobila, tak ako každý rok, záťažovým testom sedem najväčších bánk v krajine. A zistila, že HSBC, Lloyds, Nationwide Building Society a Santander UK majú dostatok kapitálu. V bankách Barclays a Standard Chartered testy odhalili menšie problémy, ale obe už predtým oznámili, že plánujú zvýšiť svoj kapitál. A RBS testami neprešla.
Najhorší scenár pritom zahŕňal „synchronizovanú recesiu britskej aj globálnej ekonomiky v kombinácii s cenovým šokmi na globálnych finančných trhoch“, uviedla BoE.

Súvisiace články

Aktuálne správy