Nielen Taliani: Apokalyptický scenár pre najväčšie britské banky odhalil nedostatky

, Business Insider Foto: TASR/AP

Bank of England zverejnila výsledky svojho záťažového testu britských bánk za rok 2016. Väčšina poskytovateľov úverov je na tom dobre, čo sa ale nedá povedať o Royal Bank of Scotland, Barclays a Standard Chartered. Tieto tri banky majú predložiť plány ako hodlajú navýšiť kapitál a zvýšiť svoju odolnosť voči finančným šokom.

Išlo o tretí test zo strany Bank of England, na meranie toho, ako sa dokážu britské banky vyrovnať s veľkým ekonomickým šokom. Jeho úlohou je odhaliť, či majú banky správne nástroje, aby ustáli finančnú búrku, či majú dostatočnú likvidita a pomerne silné kapitálové pozície .

Apokalyptický scenár zo záťažového testu BOE, ktorý predpokladá zrútenie celej hromady tried aktív a masívne zhoršenie ekonomických podmienok, by bankami nemal zamávať. Čomu konkrétnemu musia britské banky odolať?


Prepad globálneho rastu
 "Záťažový scenár modeluje synchronizovaný globálny pokles v raste výkonu v porovnaní so základným scenárom. Čína a Honkong sú zvlášť nepriaznivo ovplyvnené slabým rastom HDP na úrovni 1,9 %, ako tomu bolo počas globálnej finančnej krízy v roku 2008."

Pokles ropy na 20 dolárov za barel
"Okrem toho, že v priebehu roka 2015 cena ropy výrazne poklesla na 20 USD za barel, treba brať do úvahy ďalšie spomalenie svetového dopytu."

Meny rozvíjajúcich sa trhov
"Volatilita na finančných trhoch oslabovala meny rozvíjajúcich sa ekonomík voči americkému doláru."

Cena nehnuteľností klesne takmer o tretinu
"V Británii ceny nehnuteľností padajú, po čínskych a honkongských poklesoch ide o obzvlášť výrazný pohyb, ceny rezidenčných nehnuteľností klesajú o 31 %. Tento pokles je obzvlášť sústredený v regiónoch, ktoré v ostatnom čase zaznamenali rýchlejší rast cien. Komerčné ceny nehnuteľností zaznamenajú ešte väčší prepad, o 42 %."

HDP a nezamestnanosť
"Hladina britského HDP klesne o 4,3 %, nárast nezamestnanosti dosiahne 4,5 %, čo zvyšuje  nákladovosť úverov. Pokles svetového dopytu, pokles cien aktív a zvýšená neistota budú mať výrazný vplyv na domáci rast."


Je dôležité si uvedomiť, že tento najčernejší scenár v záťažovom teste, by nemal odrážať to, čo si BOE myslí, že sa stane v britskej a svetovej ekonomike, ale je to skôr celkovo najhorší scenár, ktorý má byť tvrdší ako tie za predchádzajúce roky, ktoré odrážali skutočné obavy o stav globálnej ekonomiky.

Spolu s nárastom závažnosti scenára rastú aj požiadavky, pokiaľ ide o výšku kapitálu. V tohtoročnom záťažovom teste sa požiadavka na minimálnu úroveň kapitálu v najväčších britských bankách zvýšila z 4,5 % na hodnotu medzi 7 a 8 %.

Royal Bank of Scotland sa považovala sa symbol priemyselného úspechu, nielen samotného Škótska, ale celej britskej ekonomiky. Dnes ohrozuje celú britskú ekonomiku. RBS, založená v roku 1695, dopadla najhoršie zo všetkých britských bánk. "Zaviazali sme sa k vytvoreniu silnejšej, jednoduchšej a bezpečnejšej banky pre našich zákazníkov a akcionárov," reagoval na testy Ewen Stevenson, finančný riaditeľ RBS. Banka potvrdila, že jej plán na zlepšenie finančnej situácie zahŕňa ďalšie zníženie nákladov a pokles rizikovo vážených aktív. Akcie banky reagovali poklesom až o tri percentá.

Aj Barclays a Standard Chartered oznámili kroky, ktoré majú viesť k posilneniu ich finančné pozície.

Analytici tvrdia, že banky podľa nich dopadli horšie, než ako by mali. "Dnešný výkon je horší, než sme predpokladali, je to najvyšší priemerný pokles kapitálu, aký sme videli v histórii záťažových testov v Británii," uviedol k testom Steven Hall z KPMG.

Záťažové testy získali veľkú popularitu u centrálnych bánk kvôli finančnej kríze, keď mnoho bánk po celom svete skrachovalo, alebo museli byť zachraňované vládami. Nikde inde takýto zásah nebol tak intenzívny ako v Británii, kde vláda musela pumpovať miliardy libier do RBS aj Lloyds, aby ich udržala nad vodou.

Európska banková autorita, ktorá dohliada na finančný sektor v eurozóne, je rovnako veľkým zástancom záťažových testov. EBA tento rok v júli poukázala na Monte dei Paschi di Siena, talianskeho veriteľa, ktorý sa v platobnej neschopnosti ocitne v čase kratšom ako tri roky v prípade "nepriaznivého scenára". EBA tiež zdôraznila veľké problémy s kapitálovými ukazovateľmi v Deutsche Bank.

Súvisiace články

Aktuálne správy