OPOZÍCIA: Navrhované zvýšenie príspevku na opatrovanie ŤZP je nedostatočné

Opoziční zákonodarcovia navrhujú viaceré zmeny aj pri novele zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného poistenia (ŤZP). Poslankyňa Petra Krištúfková (Sme rodina) navrhuje zvýšiť sumu príspevku na opatrovanie ŤZP o 50 eur. Rezort práce predložil na rokovanie návrh na zvýšenie o 27,10 eura.
Podľa Krištúfkovej je navrhované zvýšenie príspevku rezortom práce nedostatočné. Zároveň pripomenula, že nebol valorizovaný tri roky. „Navrhujem ho zvýšiť o 11,3 % oproti rastu, ktorý navrhuje ministerstvo práce, teda o 50 eur,“ vyčíslila na záver piateho rokovacieho dňa 11. schôdze parlamentu Krištúfková.
Pozmeňujúci návrh predložil aj opozičný poslanec Jozef Mihál (SaS). Tiež navrhuje zvýšiť príspevok, ale táto výška na rozdiel od platnej právnej úpravy, sa navrhuje v paušálnej sume a nie percentom zo sumy životného minima. „Návrh rozlišuje výšku príspevku v sume 320 eur, ak opatrovateľ sa stará o jednu fyzickú osobu s ťažkým zdravotným postihnutím a sumu 405 eur, ak opatruje dve a viac osôb zdravotne ťažko postihnutých,“ priblížil Mihál. Okrem týchto zmien pozmeňujúci návrh obsahuje aj ďalšie, ktoré sa týkajú napríklad ochrany príjmu, vypustiť sa majú podľa Mihála aj niektoré „diskriminujúce“ ustanovenia.
Ďalšie návrhy predložili aj poslanci z hnutia OĽaNO-NOVA. Účelom navrhovanej zmeny, ktorú predstavila poslankyňa Erika Jurinová, je vyňať plnenie vyživovacej povinnosti a obdobné plnenie poskytované zo zahraničia z príjmu, ktorý sa považuje za príjem na účely poskytovania príspevku. Tiež navrhla zvýšiť ochranu príjmu na 1,8-násobok sumy životného minima.
Hlavným cieľom právnej normy je podľa rezortu zlepšiť príjmovú situáciu ŤZP opatrovaných ľudí a tých, ktorí ich opatrujú. Ministerstvo preto navrhuje zvýšenie príspevku na opatrovanie v závislosti od počtu opatrovaných osôb a rozsahu opatrovania zo súčasných 220,52 eura na 247,61 eura, čo podľa MPSVR predstavuje reálne zvýšenie o 27,10 eura mesačne. Taktiež sa má upraviť zvýšenie ochrany príjmu na 1,7- násobok z 1,4- násobku, predĺžiť sa má aj obdobie dôchodkového poistenia pre opatrovateľov.
Poslanci budú pokračovať v rokovaní v utorok (29.11.). Čaká ich hlasovanie o viacerých návrhoch zákonov, najmä o návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok.

Súvisiace články

Aktuálne správy