Rast objemu úverov v eurozóne sa v októbri zrýchlil

Celkový objem úverov súkromnému sektoru v eurozóne v októbri medziročne vzrástol o 2,2 % po septembrovom posilnení o 2,1 %.

Medziročné tempo rastu objemu úverov súkromnému sektoru v eurozóne sa v októbri zrýchlilo na úroveň 2,2 percenta zo septembrových 2,1 percenta. Vyplýva to z údajov, ktoré v pondelok na svojej internetovej stránke zverejnila Európska centrálna banka (ECB). Objem úverov nefinančným firmám sa v októbri medziročne zväčšil o 2,1 percenta po raste o 2 percentá v predošlom mesiaci. Objem pôžičiek domácnostiam v októbri medziročne posilnil o 1,8 % čiže stúpol rovnakým tempom ako v septembri.

Európska centrálna banka udržiava svoju hlavnú úrokovú sadzbu na úrovni 0 % v snahe podnietiť poskytovanie úverov. Rada guvernérov ECB pritom naďalej očakáva, že úrokové sadzby budú na terajšej alebo aj nižšej úrovni dlhšie obdobie.

Rast ponuky peňazí M3 v obehu v eurozóne, ktorá je indikátorom budúcej ekonomickej aktivity, sa však v októbri spomalil. Medziročne ponuka peňazí vzrástla o 4,4 percenta po tom ako v septembri podľa revidovaných údajov posilnila o 5,1 percenta. Počas trojmesačného obdobia augusta až októbra ponuka peňazí v obehu v eurozóne v priemere medziročne rástla o 4,8 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy