Kuba je zaujímavý trh: Čo znamená smrť Fidela Castra pre investorov

, MarketWatch Foto: SITA/AP

Po celé roky analytici očakávali, že odchodom Fidela Castra odštartuje nová éra americko- kubánskych obchodných vzťahov, že sa ostrov otvorí pre investorov. Iróniou je, že teraz, keď Fidel zomrel, prichádza na scénu nieto taký, ako je Donald Trump.

Na prvý pohľad sa zdá, že Trump bude katastrofou pre americko-kubánske ekonomické vzťahy. Vo svojej kampani na Floride ostro vystupoval voči reforme vzájomných vzťahov, aj voči ústupkom, ktoré sa odklepli za Obamovho prezidentovania. "Všetky ústupky udelené Barackom Obamom Castrovmu režimu môžem ako budúci prezident zvrátiť, čo aj urobím, ak Castrov režim nesplní naše požiadavky," povedal v rámci svojej kampane v septembri Trump.

Konzervatívni úradníci z Floridy, ako napríklad Marco Rubio, dlho oponovali rozmrazovaniu vzťahov s Kubou. Dnes, povzbudení republikánskym triumfom v novembrových voľbách, budú bezpochyby vyvíjať tlak, na zvrátenie zmien zavedených Obamom. "Povedal by som, že tlak zo strany republikánov zvrátiť mnohé z Obamovej agendy bude veľmi silný," povedal Riordan Roett, z Johns Hopkins University School of Advanced International Studies.

Ale bližší pohľad ukazuje, že Trump nemusí byť až takou zlou voľbou pre americko-kubánske vzťahy a to hneď zo z niekoľkých dôvodov.

Po prvé, nie je vlastne ani jasné, akú politiku Trump voči Kube zvolí. Vychádza sa zo skutočnosti, že Trump zvykne ustupovať od svojich sľubov, alebo ich ani nenaplní. Stačí spomenúť Obamacare a stíhanie Hillary Clintonovej, múr s Mexikom aj tvrdú líniu politiky zaobchádzania so všetkými nelegálnymi prisťahovalcami. Jeho vyjadrenia voči Kube by mohli byť len ďalším sľubom v kampani, ktorý sa nemusí naplniť.

Po druhé, prieskumy verejnej mienky ukazujú, že väčšina kubánskych Američanov teraz podporuje normalizáciu vzťahov s Kubou. To oslabuje tlak politikov z Floridy na odvrátenie časti Obamových reforiem. Môže byť pre Trumpa náročné zobrať licencie na podnikanie na Kube udelené leteckým spoločnostiam, ako je Southwest Airlines, JetBlue Airways, American Airlines a United Continental Holdings, či Cruise Lines a hotelovému reťazcu ako je Marriott International. Tieto spoločnosti v dobrej viere už odštartovali svoju činnosť na Kube, mohli by podniknúť právne kroky, ak by im boli licencie zrušené.

Okrem toho nie je ani jasné, či Trump, sťa by podnikateľ, sa bude chcieť vzdať možnosti obchodovať s Kubou. Ako realitný magnát mal v minulosti možnosť skúsiť si na vlastnej koži, ako vyzerá podnikanie na Kube.

Ale čo Kuba? Fidel je preč a krajina je teraz na rýchlejšej ceste za kapitalizmom, čo by mohlo zlepšiť investičné príležitosti. To je z časti pravda, aj nie je. 

Kuba zažila prudký rast v roku 2015, kedy HDP stúpol o 4,3 %, neskôr kubánska ekonomika vychladla. Ekonomika kľúčového geopolitického spojenca, Venezuely, je v rozklade, krajina už znížila svoj dotovaný vývoz ropy na Kubu. Teoreticky by smrť Fidela mala urýchliť reformy na Kube, aj keď nemal až takú účasť na politických rozhodnutiach, ktoré odovzdal do rúk svojmu bratovi. "Či už Fidel Castro bol priamo zapojený do vlády, alebo nie, určite zohral úlohu v tempe reforiem," uviedol Tomas Bilbao, expert na politiku Kuby, "takže jeho odchod by mal ponúknuť príležitosť pre vládu zrýchliť tempo reforiem." To znamená, že v blízkej budúcnosti, tvrdé zložky vo vnútri vlády, by mohli odkladať zmeny v záujme zachovania stability v krajine po smrti Castra, povedal Bilbao. Okrem toho, aj keď tu už Fidel nie je, stará byrokracia zostáva. A zostane odolná voči zmenám. "Tvorcovia politík pochádzajú z revolučnej generácie, a veria v revolúciu a socialistický model zavedený Castrom," povedal.

Takže čo z toho vyplýva pre investorov? Je pravdepodobné, že chladnutie vzťahov medzi USA a Kubou bude pokračovať, a postupný pokrok smerom k trhovému hospodárstvu na Kube bude slabnúť rovnako. Ale sú tu aj firmy, ktoré majú možnosť rásť aj za týchto okolností. Napríklad výletné lode po uvoľnení cestovných obmedzení. Zaujímavé môžu byť akcie Norwegian Cruise Line Holdings a Royal Caribbean. Zasvätenci si ich zriedka kúpia pre krátkodobé pohyby. Nórsko má napríklad mladšiu flotilu ako konkurencia, čo znamená, že jeho lode sú atraktívnejšie a nákladovo efektívnejšie. Tri veľké výletné spoločnosti (tieto dve a Carnival) sú súčasťou oligopolu. Kontrolujú asi 90 % trhu. Oligopol spolu s vysokou nákladovosťou stavby lodí pravdepodobne poskytuje v tejto oblasti slušnú ochranu pred konkurenciou prichádzajúcou na trh. Cruise Lines sa spoliehajú na čerstvých dôchodcov, niele z USA, ale aj novo vznikajúcej strednej triedy v Číne a ostatnej Ázii. Tak, ako ľudia zarábajú viac v týchto krajinách, budú aj míňať viac na plavby.

Firmy ponúkajúce spotrebný tovar a maloobchod, ako je Coca-Cola a Wal-Mart by radi rozšírili svoju prítomnosť na Kube. Obe značky by sa tam mohli dostať cez firmy v Mexiku. Spoločnosti so sídlom v Mexiku majú väčšiu šancu dostať sa na Kubu kvôli príbuznému jazyku aj kultúre. Akcie oboch sa dajú v súčasnosti kúpiť, tieto dva tituly sú teraz v predaji, pretože investorov vystrašili obavy z obchodných politík Trumpa. Analytici Goldman Sachs odporúčali v oboch prípadoch nakupovať.

Americké banky by sa tiež chceli dostať na Kubu. Stále im však bránia regulačné bariéry. Stonegate Bank už začala ponúkať MasterCard, kartu, ktorou môžete platiť aj na Kube.  Ale to nie je jediná pozitívna vec pre banku. Rovnako ako všetky ostatné, aj Stonegate by ťažila z toho, ak by dlhodobé úrokové sadzby rástli vďaka  zlepšujúcej sa ekonomike pod vedením Trumpa. Dlhodobý rast pomôže navýšiť bankové zisky tým, že dvihnú ich čisté úrokové marže. Je to rozdiel medzi tým, čo platí pre vklady, ktoré sú ocenené na krátkom konci výnosovej krivky, a tým, čo zarobia z úverov, ktoré sú ocenené na dlhom konci výnosovej krivky. Banky zaznamenali ostrý rast po ohlásení Trumpovho víťazstva, pretože investori očakávajú dynamický vývoj. Zasvätené osoby nedávno kúpili akcie Stonegate po 38 dolárov, čo sa dá považovať za určitý signál. Banku navyše čakajú akvizície, nedávno oznámila dohodu o kúpe Insignia Bank.

Súvisiace články

Aktuálne správy