OECD zlepšila prognózu rastu globálnej ekonomiky

Globálny ekonomický rast by podľa Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD) mohli podporiť výdavky na infraštruktúru, ktoré sľúbil novozvolený americký prezident Donald Trump.

Globálna ekonomika by mala v budúcom roku posilniť o 3,3 percenta. Uviedla to Organizácia pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD) vo svojej najnovšej prognóze, ktorú zverejnila v pondelok. Organizácia tak predpoveď rastu svetovej ekonomiky vylepšila, keďže jej predchádzajúca predikcia rátala s budúcoročným rastom globálneho hospodárstva o 3,2 percenta.

OECD uviedla, že výdavky na infraštruktúru, ktoré sľúbil novozvolený americký prezident Donald Trump, by mohli podporiť globálny ekonomický rast. Zároveň však uviedla, že prosperitu by mohli poškodiť protekcionistické tendencie. Vo svojom najnovšom výhľade svetovej ekonomiky však OECD zaujala celkovo optimistický tón, a to čiastočne vďaka plánovaným stimulačným opatreniam v USA a Číne.

Po rokoch slabého hospodárskeho rastu šéf OECD Ángel Gurría vyjadril nádej, že „globálna ekonomika je pravdepodobne v bode obratu,“ keďže nízke úrokové sadzby poskytujú vládam viac slobody v znižovaní daní a vo výdavkoch na infraštruktúru a vzdelávanie. OECD predpovedá, že americká ekonomika v budúcom roku posilní o 2,3 percenta, hospodárstvo eurozóny o 1,6 percenta a japonská ekonomika o 1 percento. Čínske hospodárstvo podľa predikcie OECD v budúcom roku vzrastie o 6,4 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy