Parita eura a dolára: Analytici sa zhodujú, nadišiel čas

, Bloomberg Foto: thinkstock

Analytici z Goldman Sachs v uplynulých dňoch uviedli, že predpokladajú dosiahnutie parity eura a dolára v priebehu budúceho roka. Podobných predikcií ale trhy v posledných rokoch zažili hneď niekoľko. Bude to tento krát pravda?

Keď sa Američania rozhodli do Bieleho domu poslať Donalda Trumpa, futures na americké akcie podľa očakávania analytikov výrazne klesali. Prišlo však prekvapenie. V závere prvej povolebnej seansy sa akciové indexy pohybovali okolo nuly, v ďalších dňoch dokonca rástli a dokázali posúvať rekordy. Stúpajú nielen akcie, posilňuje aj americký dolár. Dočkáme sa po 14 rokoch parity európskej a americkej meny?

Nie sú to len Goldmani, v paritu veria aj analytici z francúzskej banky Société Générale. Podľa francúzskych finančníkov môžeme paritu očakávať v prvom štvrťroku 2017. Posilňujúci dolár poháňa nádej, že predpokladaný fiškálny stimul Donalda Trumpa poženie rast americkej inflácie, a vydláždi tak cestičku Fedu k zvyšovaniu úrokových sadzieb. Politické riziká v Európe tlačia euro dole.

Stratégovia z francúzskej banky tvrdia, že najobchodovanejší menový pár sa dostane na najnižšiu úroveň za 14 rokov aj kvôli stále sa rozširujúcemu odstupu medzi výnosovými krivkami talianskych a nemeckých dlhopisov a dlho očakávanému uťahovaniu menovej politiky Fedu na druhej strane Atlantiku.  

V Európe podľa analytikov výraznú úlohu zohrajú hneď dve politické udalosti. Tou prvou bude talianske referendum o zmene ústavy, na začiatku decembra sa de facto rozhodne o osude talianskeho premiéra Mattea Renziho. Druhou udalosťou budú francúzske prezidentské voľby, ktorých prvé kolo je naplánované na 23. apríla. Kit Juckes zo Société Générale tvrdí, že euro klesne na najnižšiu hodnotou k doláru krátko pred hlasovaním alebo počas neho. Výrazné riziko pre trhy analytik vidí v tom, že by v prvom kole získala najvyšší počet hlasov šéfka nacionalistickej Národnej fronty Marine Le Penová.

Do apríla je ešte ďaleko, pozornosť investorov by sa zatiaľ mala sústrediť hlavne na spomínané talianske referendum, prípadne na druhú polovicu januára, keď sa Donald Trump v USA oficiálne ujme prezidentského úradu. Jeho prvé kroky v novej funkcii totiž môžu tiež mnohé napovedať.

Súvisiace články

Aktuálne správy