České solárne firmy expandujú do zahraničia

Súčasné podmienky v Česku veľmi neumožňujú výstavbu nových solárnych elektrární. Preto sa nemožno čudovať, že sa solárne firmy orientujú na projekty v zahraničí. Portál iDNES uviedol, že Solar Global stavia slnečnú elektráreň v Bavorsku, Solek Group investuje v Čile a Photon Energy si vyhliadol ako cieľ svojej investičnej aktivity Austráliu.
Prvé dve firmy budujú menšie solárne kapacity. Financujú ich bankovými úvermi alebo z prostriedkov veľkých medzinárodných fondov.
Photon Energy sa vybral inou cestou. Dlhopisy, ktoré ponúka, vytvárajú príležitosť, aby sa na financovaní projektov podieľali aj malí investori. Splatnosť dlhopisov je stanovená na sedem rokov. Nominálnu hodnotu jedného stanovili na 30.000 Kč (1109,51 eura).
Vydanie dlhopisov schválila Česká národná banka. Firma oznámi svoje investičné zámery v Austrálii v blízkej budúcnosti.
V prvej fáze pôjde o solárne parky s celkovým inštalovaným výkonom 30 až 40 megawattov (MW).
Photon Energy pôsobí u protinožcov od roku 2011. Na kontinente zatiaľ dokončila menší projekt. Za 20 miliónov Kč inštalovala solárne panely na budove pošty v Sydney. Špecializuje sa aj na takzvané ostrovné systémy. Ide o kombináciu slnečných kolektorov a batérií, ktoré v oblastiach bez elektrickej siete zásobujú rádiokomunikačné a iné vysielače.
Šéf Photonu Georg Hotar uviedol, že v Austrálii je dnes solárna energia už schopná podnikať bez štátnej podpory. Dodal, že „rozšírenie portfólia elektrární na južnej pologuli nám umožní vyvážiť sezónnosť našich príjmov“.
Firma, ktorá patrí v Česku medzi solárnych priekopníkov, prevádzkuje väčšie solárne kapacity len v ČR a na Slovensku. Ich celkový inštalovaný výkon dosiahol 25 MW.

Súvisiace články

Aktuálne správy