Ako zvládnuť súčasný investičný chaos: Musíte mať dlhodobý plán a držať sa ho

, Reuters Foto: SITA/AP

Po zvolení Trumpa ovládla trhy nervozita zo zvýšenej volatility. Odborníci radia, aby investori nestrácali hlavu, stačí sa správať rozumne.

Barry Ritholtz a Joshua Brown zo spoločnosti Ritholtz Wealth Management radia, že správať sa rozumne teraz znamená zostať v pokoji. Po voľbách  trhy cez noc klesli o 5 %, Dow stratil asi 800 bodov. Ale zrazu došlo k obratu. "Trump dal jasne najavo, že nie je žiadny šialenec. A ak sa bude správať rozumne, môže funkciu prezidenta zvládnuť," myslí si uznávaný manažér.

Ritholtz a Brown po zvolení Trumpa, na rozdiel od mnohých iných manažérov, jednoznačne hovoria, že v ich prístupe k portfóliu sa nič nezmenilo. "Ak chcete investovať na základe niečieho očakávania ohľadom toho, čo Trump urobí, prípadne toho, čo prejde Kongresom, robíte podľa nás hlúposť," uviedol Ritholtz. Prístup k investovaniu by sa podľa neho zmeniť nemal, základom je stále dlhodobý plán a jeho dodržiavanie.

Sľuby z Trumpovej kampane sú hnacím motorom rastu akciových titulov aj americkej meny. Niektorí analytici už začali hovoriť o veľkom prechode od dlhopisov k akciám. Akciovým trhom, najmä sektorom, ako sú banky alebo priemysel, sa v súčasnosti veľmi darí. Brown sa na alokácie aktív nespolieha. "Zostavujeme portfóliá, ktoré sú dostatočne odolné, aby dokázali reagovať na zmeny. Základom sú pravidlá, ktoré určujú, kedy a ako sa zachováme. To je presný opak investovania podľa pocitu," hovorí Brown. "Objavujú sa analýzy, ako investovať za Trumpa. V skutočnosti ale netušíte, čoho je schopný, čo si myslí dnes a čo si bude myslieť za týždeň. Túto hru hrať nechceme," dopĺňa.

Celý rad investorov sa teší z toho, ako sa darí napríklad bankovému sektoru, ktoré ťažia z prísľubu možného obmedzenia regulácie zavedenej po finančnej kríze. Banky by potom možno opäť mohli za účelom dosahovania vysokých ziskov viac riskovať, čo by mohlo viesť k problémom. "Make systemic risk great again," parafrázoval Ritholtz motto Trumpovej kampane. O zábavu by tak bolo postarané.

Súvisiace články

Aktuálne správy