Celosvetový trend: Mladí si nesporia, majú iné priority

, CNBC Foto: thinkstock

Podľa prieskumu GOBankingRates má 69 % Američanov menej ako tisícku dolárov na sporiacom účte, 34 % nemá vôbec žiadne úspory. Mladí nie sú žiadnou výnimkou.

Jedna z najväčších chýb, na ktorú upozorňujú aj finanční poradcovia, je, keď míňate viac, než je váš príjem. Dlhodobejšie je život nad pomery neudržateľný. "Mladí millenials", kategória, ktorú GOBankingRates definuje ako ľudí vo veku medzi  18 a 24 rokov, majú v 72 % menej ako $tisíc dolárov na sporiacom účte. 31 % z nich nemá nič.  8 % má viac ako 10 000 dolárov.

"Staršia generácia millenials" – teda mladí vo veku medzi 25 a 34 rokov na to nie sú o nič lepšie. 67 % má menej ako 1000 dolárov a 33 % nemá vôbec nič. Naopak 15 % má viac ako 10 000 na sporiacom účte.

V ideálnom prípade by ste mali mať finančný vankúš na tri až šesť mesiacov, ktorý dokáže počas tohto obdobia pokryť životné náklady v prípade komplikácií. Nie je jednouché pri súčasných mzdách a miere zadlženie niečo vôbec vytvárať. Prioritu neraz musia mať splátky dlhov. Odborníci radia, že finančný vankúš sa dá vytvárať postupne, najskôr na jeden mesiac,  časom sa dopracujete k tomu, aby ste nežili od výplaty k výplate. Navyše, ak má nastať núdze, budete menej pravdepodobné, že ísť do dlhu pokryť.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy