J. Blanár navrhuje dať do zdravotníctva ďalších 50 miliónov eur

Do zdravotníctva by malo ísť dodatočných 50 miliónov eur, ktoré by mali slúžiť na pokrytie potenciálnych negatívnych vplyvov. Navrhuje to poslanec Smeru-SD Juraj Blanár v pozmeňujúcom návrhu k štátnemu rozpočtu na rok 2017. Predložil ho v závere tretieho rokovacieho dňa 11. schôdze Národnej rady (NR) SR.
Potenciálne negatívne vplyvy v zdravotníctve vyplývajú podľa poslanca z aktuálnych odhadov jeho vývoja v roku 2016 a implementácie jednotlivých opatrení z projektu Hodnota za peniaze. Tieto financie bude podľa Blanára potrebné použiť napríklad na ďalšie kapitálové výdavky nemocníc. „Pretože v mnohých prípadoch v nemocniciach čelia riaditelia havarijným situáciám a na tie je potrebné okamžite reagovať,“ opísal poslanec.
Doplnil, že štátny rozpočet na budúci rok nie je taký, ako ho prezentuje opozícia. Podľa neho reaguje na príjmy a ekonomiku krajiny. Priznáva napríklad, že v zdravotníctve je ešte stále čo robiť, ale je to súčasne podľa neho aj jedna z najkomplikovanejších oblastí.
Opoziční poslanci návrh rozpočtu na budúci rok v pléne kritizovali. Napríklad podľa Ondreja Dostála (SaS) je neambiciózny, neúsporný a nezodpovedný. „Je zostavený na úkor budúcnosti a prináša negatívne dôsledky pre daňovníkov i ekonomiku,“ opísal poslanec. Návrh rozpočtu podľa neho zároveň predstavuje aj premárnenú príležitosť dosiahnuť vyrovnaný rozpočet, alebo sa k nemu aspoň výraznejšie priblížiť už v roku 2017.
V diskusii o návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok budú poslanci pokračovať aj v piatok 25. novembra. Do rozpravy je ešte ústne prihlásených osem poslancov.

Súvisiace články

Aktuálne správy