Príbeh úspechu: Niekdajší Goldman sa vykašľal na banku, dnes má úspech aj najrýchlejšie rastúcu tech firmu

, quartz Foto: FB/Vijay Pasupulati

V roku 2008, niekoľko mesiacov pred tým, ako kvôli kríze prišli o prácu milióny ľudí, sa Vijay Pasupulati rozhodol zariskovať. Dal výpoveď vo svojej dobre platenej práci a skúsil to na vlastnú päsť.

Pasupulati nebol v rámci podniku bežným zamestnancom. Bol viceprezidentom Goldman Sachs v Indii štyri roky, jedným z mála, ktorých sem dosadila centrála investičnej banky so sídlom v New Yorku. "Darilo sa nám, obchody šli dobre v čase keď som sa rozhodol skoncovať s tým," povedal 43-ročný Pasupulati. "Dostal som nutkanie urobiť niečo na vlastnú päsť." Presťahoval sa z Bombaja do Hyderabad, rodného mesta svojej ženy, aby sa stal podnikateľom. "Vždy som veril, že by sme nemali byť malou rybou vo veľkom rybníku. Ale skôr veľkou rybou v malom rybníku."

Malý rybník, v ktorom chcel Pasupulati plávať a preskúmať ho, bol indický on-line vzdelávací sektor. "Vzdelanie je sektor, ktorý môže mať dopad, a zároveň vytvoriť obchodnú príležitosť," vysvetlil Pasupulati.

Od rozhodnutia uplynulo osem rokov, zdá sa, že Pasupulatimu sa riskovanie oplatilo.

Jeho firma, Grey Campus Edutech, je najrýchlejšie rastúcou indickou technologickou spoločnosťou, podľa štúdie poradenskej spoločnosti Deloitte. Startup poskytuje online školenia v rámci profesionálnych certifikovaných kurzov v rôznych oblastiach, ako je riadenie projektov, či správa služieb a riadenie kvality.

V rokoch 2013 a 2016 rástla Grey Campus Edutech o neuveriteľných 1622 %, z pohľadu príjmov. V štúdii spoločnosti Deloitte mala za základný rok prevádzkové príjmy presahujúce 50 000 dolárov.

V mnohých ohľadoch je Pasupulati typický zástupca indickej strednej triedy. Jeho otec pracoval pre Tata Steel, matka pôsobila ako zástupkyňa riaditeľa miestnej školy. "Môj záujem o oblasť vzdelávania vzišiel ako inšpirácia mojou matkou," povedal Pasupulati. Patril k dobrým študentom, Pasupulatiho fascinovali počítače, titul získal v odbore počítačových vied na prestížnej National Institute of Technology vo Warangal. "To bolo ešte v časoch, keď email bol ešte pomerne nový a my sme mali jednu spoločnú e-mailovú adresu pre všetkých študentov v krúžku. Takže ak nám niekto poslal e-mail, museli ste si ho dôkladne preštudovať, než ste ho poslali tlačiareň," spomína si Pasupulati.

Po promócii v roku 1996 si Pasupulatiho vybrala Tata Consultancy Services, ktorá je v súčasnosti najväčšou outsourcingovou IT firmou v Indii, pre prácu v Singapure. O niekoľko rokov neskôr prešiel do Citibank a potom do New Yorku pracovať pre zürišskú Credit Suisse. V tom čase mal aj čiastočný úväzok na Stern School New York University of Business. Mal len 29 rokov, keď sa stal viceprezidentom v Credit Suisse.

Na začiatku roka 2005 prestúpil Pasapulati ku Goldman Sachs v New Yorku. Zakrátko na to, ho vyslali spolu s deviatimi ďalšími kolegami do Indie, aby naštartovali potrebné operácie. "Pracovali sme pod plechovou strechou v Bangalúr, aby sme pomohli zrodu toho, čím je dnes druhá najväčšia kancelária Goldman Sachs po New Yorku," povedal Pasupulati, ktorý mal na starosti zabezpečenie technológie potrebnej pre obchodovanie v Indii.

V roku 2008 padlo rozhodnutie skúsiť podnikanie, dáva výpoveď v práci. "Vedel som, že chcem pôsobiť v rámci vzdelávania, ale trvalo celkom dlho, kým som sa dopracoval k modelu, ktorý by mohol byť škálovateľný," povedal. V rovnakom roku už Pasupulati registruje značku Grey Campus v Hyderabade a do firmy zlákal aj svojho kamaráta, ktorý už predtým založil Sierra Atlantik, IT firmu, ktorú neskôr predal Hitachi.

Veľká časť prostriedkov z počiatočného financovania pochádzala zo Svetovej banky. Firma sa najskôr zamerala na virtuálne učebne pod názvom Learningware.in, kde ponúkala kurzy pre budúcich inžinierov. Avšak, napriek užívateľskej základni okolo 30 000 študentov, si Pasupulati uvedomil, že Indovia v tom čase neboli ochotní zaplatiť za jeho služby.

Veľký zlom konečne prišiel v roku 2013. Spoločnosti sa podarilo dosiahnuť spoluprácu s niektorými z najlepších svetových certifikačných autorít, ktoré ponúkajú on-line školiace programy a získali peniaze od niekoľkých anjelských investorov. Grey Campus začal vyvíjať moduly a obsah, ktoré by využívali certifikačné agentúry, ale zostali by duševným vlastníctvom firmy. "Vycítili sme možnosť vyvinúť produkt, ktorý by mohol byť riadený z Indie ale predávaný po celom svete," povedal Pasupulati. Dnes Grey Campus ponúka vzdelávacie programy z oblasti Java skriptu, cloud computingu či Adobe programov. Asi 30 000 profesionálnych školiteľov ponúka svoje služby naprieč USA, na Strednom východe a v regiónoch ázijsko-tichomorskej oblasti. Zatiaľ čo niektoré programy stoja 400 dolárov za čo dostanete niekoľko sedení, iné sú aj za 40.

"Dokonca aj dnes ešte väčšinu programov ponúkajú kamenné firmy. Pravdepodobne zaberajú 75 % trhu, zatiaľ čo online spoločnosti neboli schopné expandovať v takej miere, akoby chceli. A to je práve príležitosť pre nás." Za pravdu mu dáva aj Aurobindo Saxena, vedúci vzdelávacích postupov poradenskej spoločnosti Technopak. "Toto odvetvie je stále v počiatočnom štádiu, musíme si počkať ešte niekoľko rokov, aby sme sa presvedčili, nakoľko sú užitočné tieto certifikované kurzy pre budúcich profesionálov. Dôveryhodnosť je kľúčom k úspechu a to platí v prípade týchto spoločností."

Počas niekoľkých posledných rokov sa sektor on-line vzdelávania prepracoval aj do zorného poľa investorov. Tento rok predstavoval súkromný kapitál naliaty do vzdelávacieho sektora 208 miliónov dolárov. Väčšina šla do on-line priestoru, ktorý by mala do roku 2017 mať hodnotu 70 miliárd dolárov. "Čo nebolo možné pred dvoma rokmi, je dnes bežné" povedal Pasupulati. "Výrazne sa zlepšil prístup k internetu." S rastúcou penetráciou smartfónov dokáže GreyCampus ponúkať produkty, ktoré si vyžadujú oveľa menšiu šírku pásma.

Firma teraz plánuje spustiť ďalší portál, Fabmarks, ktorý sa bude zameriavať na poskytovanie obsahu pre výcvik záujemcov o získanie testov ako je GRE, GMAT a SAT. Pasupulati vidí obrovský trh pre online prípravu na testy v nadchádzajúcich rokoch. Podobná aplikácia Byju's, dosiahla za ostatné tri roky rast tržieb o 470 %, podľa podkladov Deloitte.

"Je tu obrovský potenciál v týchto odvetviach. My už máme technologickú platformu, ktorá nám pomôže prispôsobiť sa novým požiadavkám," chváli sa Pasupulati s tým, že sa čoskoro vrhne aj na certifikované jazykové kurzy. Ako bude financovať tieto nové projekty? "On-line certifikačné programy sú pre investorov nízko visiace ovocie, preto očakávame obrovský nárast ich záujmu." 

Súvisiace články

Aktuálne správy