Dôvod, prečo by zlato mohlo spadnúť ešte nižšie

, CNBC Foto: SITA/AP

Zlato stratilo dve percentá v stredu, atakuje tak deväťmesačné minimum. Môže za to silnejúci americký dolár. Analytik si myslí, že by nás nemalo prekvapiť, ak zlato spadne pod hranicu tisíc dolárov za trójsku uncu.

"Sme svedkami veľkej úľavovej rally, ktorá zlato posunula na úroveň 1375 dolárov," povedal Craig Johnson analytik Piper Jaffray a tým, že by nás posun pod hranicu tisíc dolárov prekvapiť nemal. Inými slovami, aj napriek podstatnému nárastu, aký kov zaznamenal od začiatku roka do júla, sme svedkami trvalo klesajúceho trendu. 

Úľavová rally je zvýšenie trhových cien, ku ktorému dochádza, ak negatívne správy neskončia tak závažne, ako sa predpokladalo. Slabé ekonomické dáta, firemné zisky alebo politické výsledky sú všetko udalosti, ktoré môžu byť ocenené trhom. Ak sa tieto údaje alebo udalosti v skutočnosti ukážu, že majú menší dopad, alebo dokonca až pozitívny, úľavová rally sa môže začať. 

"Vyzerá to tak, že máme pred sebou ďalšie poklesy zlata," predpovedal pre televíziu CNBC Johnson s tým, že vidí ďalší priestor pre posilnenie, keď zlato padne na 1000 – 1050 dolárov za uncu. Bola by to úroveň ako z konca roka 2015. "Radi by sme použili akúkoľvek úľavovú rally, ktorá by vrhla zlato do lepšieho svetla," dodal. Iróniou je, že zlato sa často považuje za nástroj proti inflácii, ale práve obavy z inflácie posielajú hodnotu drahého kovu ku dnu.

Predstava, že infraštruktúrne plány Donalda Trumpa budú predstavovať stimul pre infláciu vedie k myšlienke, že Federálny rezervný systém zvýši sadzby už čoskoro, aby sa centrálnym bankárom inflácia nevyšmykla z ruky.

Hneď ako sa dvihnú sadzby, má zlato tendenciu rovnako rásť z toho dôvodu, že  rastúce sadzby robia zo zlata horšiu investíciu v pomere k dlhopisom. Rastúce sadzby posilnia dolár, čo znamená, že bude stačiť menej dolárov na nákup rovnakého množstvo zlata.

Očakávania, že americká centrálna banka zvýši sadzby pomerne rýchlo sa už na trhu udomácnili. "Pokiaľ by Janet Yellenová zostala pri jastrabom slovníku, mohli by sme si užiť aj naďalej zlatú jeseň, kde dlhopisy spolu s americkým dolárom miera stále vyššie," povedala Kathy Lien z BK Asset management pre CNBC. 

Súvisiace články

Aktuálne správy