Úroky z hypoték v USA od volebného víťazstva Trumpa rastú

Priemerné úroky pri 30-ročných úveroch s fixnou úrokovou sadzbou stúpli na 4,03 percenta, čiže sa dostali najvyššie od júla 2015.

Výrazný rast úrokov pri dlhodobých hypotekárnych úveroch v USA, ktorý sa začal po víťazstve Donalda Trumpa v prezidentských voľbách, tento týždeň pokračoval. Americká spoločnosť Freddie Mac, ktorá je hypotekárnym gigantom, v stredu informovala, že priemerné úroky pri 30-ročných úveroch s fixnou úrokovou sadzbou stúpli na 4,03 percenta, čiže sa dostali najvyššie od júla 2015. Pred týždňom boli na úrovni 3,94 percenta.

Úroková sadzba pri pätnásťročných úveroch na nákup domov sa vyšplhala na 3,25 percenta z úrovne 3,14 percenta, na ktorej bola minulý týždeň, a dostala sa tak najvyššie od januára tohto roka. Dlhodobé úrokové sadzby v USA rastú odvtedy, ako Trumpa 8. novembra zvolili za prezidenta. Hlavým dôvodom je presvedčenie investorov, že Trumpov plán redukcie daní a masívnych výdavkov na cesty, mosty, letiská a ďalšiu infraštruktúru by mohli vyvolať rast inflácie. Výnosy z desaťročných amerických vládnych dlhopisov stúpli na 2,38 percenta z úrovne 1,87 percenta, na ktorej boli v deň prezidentských volieb.

Súvisiace články

Aktuálne správy