Británia znížila prognózy rastu ekonomiky pre najbližšie dva roky

Británia zhoršila svoje oficiálne prognózy rastu ekonomiky v najbližších dvoch rokoch. Informovala o tom agentúra Reuters.
Minister financií Philip Hammond dnes predložil prvú správu Úradu pre rozpočtovú zodpovednosť (Office for Budget Responsibility, OBR), odkedy Briti hlasovali za vystúpenie z Európskej únie (EÚ). Situácia, v ktorej sa nachádzajú verejné financie, neponecháva Hammondovi veľký priestor na zvýšenie verejných výdavkov alebo výraznejšie zníženie daní.
Hammond uviedol, že vláda si bude musieť v najbližších rokoch požičať oveľa viac, než sa predpokladalo. Podľa aktuálnej správy dosiahne verejný dlh vrchol 90,2 % hrubého domáceho produktu (HDP) vo fiškálnom roku 2017/18. Ešte v marci Londýn počítal, že dlh dosiahne maximálne 81,3 % HDP.
OBR zhoršil predpoveď rastu domácej ekonomiky roku v 2017 na 1,4 % z 2,2 % v marci, čo bolo ešte pred hlasovaním voličov za brexit. Prognóza pre rok 2018 sa znížila na 1,7 % z 2,1 %. „Naším terajším cieľom je pripraviť ekonomiku, aby bola odolná, keď vystúpime z EÚ, a aby bola dostatočne pripravená na prechod, ktorý bude nasledovať,“ uviedol Hammond pred parlamentom.

Súvisiace články

Aktuálne správy