Orbánov daňový raj: Firmy zaplatia 9 percent, na úľavu sa môžu tešiť aj občania

, TASR;ČTK Foto: SITA/AP

Maďarsko zníži od budúceho roka daň z firemných ziskov na jednotných deväť percent, čo je najnižšia korporátna daň v Európskej únii. Povedal to maďarský premiér Viktor Orbán s tým, že vláda chystá aj zníženie daní z príjmu jednotlivcov.

V súčasnosti je firemná daň v Maďarsku nastavená na desať percent pre firmy so ziskom do 500 miliónov forintov (1,62 milióna eur) a 19 percent pre zisky nad 500 miliónov HUF.

Vláda sa dohodla na znížení daní tento týždeň. S návrhom prišiel minister hospodárstva Mihály Varga. Už minulý týždeň oznámil, že vláda vypracovala šesťročný program výrazného zvyšovania miezd v súkromnom sektore a znižovanie odvodov z objemu miezd.

Medziročné tempo rastu hrubého domáceho produktu Maďarska v treťom štvrťroku spomalilo na 2,0 percenta z 2,8 percenta v predchádzajúcom kvartáli. Za rastom maďarskej ekonomiky stáli najmä služby a poľnohospodárstvo. Priemyselný sektor však stagnoval a výroba motorových vozidiel klesla.

Cieľom maďarskej vlády je dosiahnuť v celom tomto roku hospodársky rast 2,5 percenta. Európska komisia však podľa svojej najnovšej prognózy očakáva, že maďarská ekonomika tento rok vykáže rast len o 2,1 percenta.

Orbán tiež uviedol, že požiadal Vargu, aby urobil všetko, čo bude možné, pre zvýšenie minimálnej mzdy na úroveň, ktorú budú miestne podniky ešte schopné zniesť. V súčasnosti je minimálna mzda v Maďarsku 111 000 HUF (asi 360 eur) mesačne. U našich južných susedov sa v nasledujúcich dvoch rokoch výrazne zvýši minimálna mzda, naopak daň zo mzdy sa zníži. Dohodli sa na tom vláda a zástupcovia zamestnávateľov a zamestnancov. Ako oznámil minister hospodárstva Mihály Varga, minimálna mzda nekvalifikovaných zamestnancov sa v budúcom roku zvýši o 15 percent. V roku 2018 vzrastie o ďalších osem percent.

Minimálna mzda zamestnancov s aspoň stredoškolským vzdelaním sa budúci rok zvýši dokonca o 25 percent a v ďalšom roku o 12 percent. Sadzba dane zo mzdy v budúcom roku naopak o päť percentuálnych bodov klesne a v roku 2018 bude nižší o ďalšie dva percentuálne body, uviedla agentúra MTI.

Oznámené kroky by mali Maďarsku pomôcť riešiť problémy s nedostatkom pracovných síl. Varga už v minulosti uviedol, že vláda vypracovala šesťročný program výrazného zvyšovania miezd v súkromnom sektore a znižovanie odvodov z objemu miezd. Priemerná reálna mzda by za toto obdobie mala vzrásť o 40 percent a priblížiť sa úrovni západnej Európy.

Výška sadzby DPH v Maďarsku pri základnej sadzbe je 27 % a ide o najvyššiu úroveň DPH spomedzi všetkých členských krajín EÚ. Maďarsko má v rámci systému dane z pridanej hodnoty tri sadzby dane. Okrem základnej sadzby je to znížená sadzba vo výške 18 % na mlieko a mliečne produkty, chlieb, pečivo a pekárenské produkty, na ubytovanie a ubytovacie služby. Supernízka sadzba DPH vo výške len 5 % sa uplatňuje na knihy, noviny, lieky a liečivá, zdravotnícke potreby a medicínske produkty.

Súvisiace články

Aktuálne správy