Stop domácemu násiliu: Päť tipov, ako sa brániť finančnému zneužívaniu

, E15 Foto:thinkstock

Možno to ani neviete, ale finančné zneužívanie je jedným z druhov domáceho násilia. Týka sa najčastejšie žien na rodičovskej dovolenke, invalidných dôchodcov a seniorov, teda osôb, ktoré majú len obmedzenú možnosť bývať samostatne.

Pod finančným zneužívaním sa nemyslí výhradne len odcudzenie finančných prostriedkov, ale aj zabránenie zneužívanej osobe nakladať s nimi, inokedy je to neprimeraná kontrola finančného hospodárenia, či vynucovanie kúpy nepotrebných vecí alebo nútenie k podpisu dokumentov ako je branie si pôžičiek alebo iných zmluvných záväzkov.

1, Nedovoľte, aby ste zostali úplne bez prostriedkov
Akokoľvek hlúpo to môže bežnému človeku vyznievať, je to jedno z najzákladnejších pravidiel ľudskej slobody. Pre mnohých je nepredstaviteľné, že medzi nami chodia ľudia, ktorí dlhodobo nemajú žiadne vlastné peniaze, pretože všetok svoj príjem odovzdávajú niekomu, o kom sa domnievajú, že ich miluje. Nechať si odobrať všetky financie ale nie je prejavom lásky a milujúci človek by nikdy druhého bez prostriedkov nenechal. Často je toto násilie skryté za uisťovaním: "veď na čo potrebuješ peniaze, ja ti kúpim čo potrebuješ." Existencia úplne bez finančných prostriedkov však nie je v súčasnosti pre dospelého človeka normálna. Stav, kde jeden z partnerov, alebo napríklad rodič dospelého dieťaťa, trvalo nemá prístup k peniazom, je považovaný za patologický.

2, Nepristúpte na trvalú jednostrannú kontrolu účtov a útraty
Súčasťou akéhokoľvek domáceho násilia býva snaha o absolútnu kontrolu nad financiami, pohybom i spoločenskými stykmi obete. Ak vám niekto iný diktuje, koľko môžete minúť a čo si smiete či nesmiete kúpiť, zamyslite sa nad tým, či aj vy náhodou nepatríte medzi obete finančného zneužívania.

3, Nepodpisujte svojim menom cudzie dlhy
Jedným zo spôsobov, ako dostať obeť finančného násilia na lopatky, je prehovoriť ju, aby na seba nechala napísať dlh páchateľa. Učebnicový model predpokladá, že muž, pracujúci ako SZČO tvrdí, že mu nikde nikto nepožičia a preto hypotéka aj ďalšie dlhy sú formálne dlhom jeho partnerky, ktorá je zamestnaná. Dlhy ale platí z veľkej časti muž, žena je de facto predlžená. Neskôr žena otehotnie a muž spláca všetko. Dom a ostatný majetok je v jeho vlastníctve, pretože "on ho predsa platí". Ak by sa však žena pokúsila zo vzťahu odísť, napr. kvôli násiliu, muž sa začne vyhrážať, že prestane dlhy platiť.

4, Ručte len toľko, aby vás záväzok nezničil
Finančným zneužitím môže byť aj ručenie alebo pôžička deťom, priateľom či príbuzným. Zvlášť u seniorov pretrváva predstava, že ručenie je len podpis a nič významné neznamená. Častým príkladom je ručenie rodičovským domom, kde rodičia žijú, niektorému zo svojich detí. Takéto ručenie má pomôcť dieťaťu ľahšie si zaobstarať vlastné bývanie, alebo začať s podnikaním. Potomok prestáva svoje záväzky platiť a rodičia, často už na dôchodku, čelia obavám, že prídu o strechu nad hlavou.

5, Udržujte si prehľad
Mať aspoň všeobecné povedomie o finančných produktoch, spôsoboch platieb a o tom, koľko bežne čo stojí, patrí k základným sebaobranným taktikám. Presné informácie by ste mali mať o svojich i rodinných príjmoch a výdavkoch, o podmienkach svojich záväzkov a možnostiach ich zmeny, či zrušenia. Osoby finančne zneužívané sa v týchto veciach často spoľahnú len na to, čo im niekto povie. Najčastejšie im radí ten, kto je v danej veci sám finančne sám zainteresovaný. Overovať si tieto informácie nahliadnutím do dokladov, do katastra alebo inam, by malo byť samozrejmosťou.

Súvisiace články

Aktuálne správy