HSBC: 630 miliárd Európe nepomôže, za tieto peniaze sa veľké projekty nenaštartovali

, Business Insider Foto: TASR/AP

Junckerov plán, investičný program za 630 miliárd eur od Európskej komisie, sa nesplnil očakávania, myslia si analytici z HSBC.

Ako vo svojej poznámke klientom v pondelok napísal Fabio Balboni, takzvaný investičný plán pre Európu, ktorý už doteraz zhltol zhruba 140 miliárd eur v podobe úverov, zatiaľ nedokázal pomôcť riešiť potrebu veľkých projektov v oblasti infraštruktúry v celej únii. "Fond by mohol pomôcť, pokiaľ ide o podnecovanie súkromného sektora, aby sa púšťal do mierne rizikovejších projektov, alebo pomôcť nasmerovať investície z krajín, ako je Čína, do EÚ. Avšak, prilákanie súkromných investorov nie je vhodné na riešenie investičných nedostatkov v oblastiach, ako je vzdelávanie a veľké infraštruktúrne projekty, ktoré sa brzdia pri ich potenciálnom raste."

Pôvodným cieľom investičného plánu pre Európu, ktorá bola prvýkrát predstavená v roku 2013, bolo mobilizovať 315 miliárd eur počas troch rokov. Avšak, v roku 2014 bol plán rozšírený na dvojnásobok, cieľová suma sa vyšplhala na 630 miliárd eur. Tento fond má za úlohu znížiť riziká pre súkromných investorov a povzbudiť ich, aby investovali do strategických projektov, ako sú širokopásmové pripojenie alebo energie. "Európa dnes potrebuje nakopnúť, štartovacie káble dnes drží v rukách Komisia," povedal Juncker, konzervatívny bývalý luxemburský premiér médiám, ohlasoval plán na konci roka 2014.

Zatiaľ však, ako Balboni tvrdí, sa fondu nepodarilo motivovať investorov, aby naliali nový kapitál do projektov, a neexistuje žiadna korelácia medzi zvýšenými investíciami v krajinách eurozóny a plánom Junckera. V podstate sa investície dvihli v celej Európe, keď sa plán ohlásil, ale plán samotný nie je  dôvodom zvýšenia.

"Z pôvodného "semena" (kapitál + záruky) EFSI finančných prostriedkov, pochádzajúcich z rozpočtu EÚ určených na dopravu, vedu a výskum, a z EUR5bn od Európskej investičnej banky, sa nepoužil žiaden nový kapitál na investície. Junckerov fond neaktivoval žiaden čerstvý kapitál, ktorý by sa použil na účasť v rizikovejších projektoch. Stlačenie hraníc rizika malo pravdepodobne tlmenejší dopad na investície než míňanie dodatočných finančných prostriedkov. Graf ukazuje, že neexistuje žiadna korelácia medzi jednotlivými krajinami EÚ v rokoch mobilizovaných investícií v rámci Junckerovej plánu. Zmena v investíciách za štyri štvrťroky bezprostredne pred realizáciou plánu, a štyri po nej naznačuje, že doteraz sa nepodarilo naplniť úlohu plánu, pokiaľ ide o zvýšenie investícií," píše sa v poznámke. 

Súvisiace články

Aktuálne správy