Hospodársky rast v USA vo 4. kvartáli dosiahne 2,36 %

Americké hospodárstvo by vo 4. kvartáli malo rásť o 2,36 % vďaka priaznivejším dátam o maloobchodnom predaji a bytovej výstavbe, ktoré prekonali očakávania. Ako sa na prognózu Federálneho rezervného systému New Yorku odvoláva agentúra Reuters, najnovší odhad HDP presiahol prognózu 1,63 % zverejnenú 9. novembra.
V otázke týkajúcej sa budúcej peňažnej politiky sa člen rady Fed James Bullard prikláňa k zvýšeniu úrokových sadzieb v decembri. Trhy v súčasnosti odhadujú pravdepodobnosť decembrovej zmeny úrokov na 90 %. „Trhy v súčasnosti zvyšujú pravdepodobnosť decembrovej zmeny. Som naklonený podporiť to,“ cituje ho Reuters.
Bullard zároveň upozornil, že opatrenia administratívy nového prezidenta Donalda Trumpa môžu ovplyvniť budúcu peňažnú politiku. „Považujem to za pomalé kroky,“ tvrdí jeden z významných členov Fedu. „Obchod je niečo, čo vstúpi do rokovaní, ktoré môžu trvať roky. A môžu mať veľký vplyv na ekonomiku, i keď sa prejavia až o niekoľko rokov neskôr, možno až o desať.“
Podobný princíp sa týka aj otázky imigrácie. V prípade úspešnej reformy imigračnej politiky sa zmeny v štruktúre pracovnej sily prejavia najskôr o päť až desať rokov. Akékoľvek regulačné zmeny sa podľa Bullarda prejavia v rokoch 2018 až 2019, a to aj v prípade skutočnej daňovej reformy. Tá by mohla podporiť investície a zvýšiť produktivitu, no Bullard vyzval k zdržanlivosti až dovtedy, kým nebudú zverejnené podrobnosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy