Predaj áut v Európskej únii v októbri mierne klesol

Predaj áut v Európskej únii minulý mesiac mierne klesol, keď jeho výsledky ovplyvnil pokles predaja v dvoch kľúčových ekonomikách bloku, Nemecku a vo Francúzsku. Informovali o tom agentúra DPA a portál RTTNews, ktoré zverejnili údaje Európskeho združenia výrobcov automobilov (ACEA).
Celkovo sa v EÚ predalo v októbri okolo 1,1 milióna vozidiel, čo síce oproti októbru minulého roka predstavuje pokles, ale len minimálny, na úrovni 0,02 %. Na druhej strane ide o prvý medziročný pokles za tri mesiace. Na porovnanie, v septembri sa predaj zvýšil o 7,2 %.
Dôvodom je slabší dopyt po nových autách na kľúčových trhoch Nemecka a Francúzska. V Nemecku predaj áut klesol v októbri medziročne o 5,6 % na 262.724 a vo Francúzsku o 4 % na 155.194 vozidiel.
Na ďalších veľkých trhoch ako Taliansko, Španielsko či Británia však predaj áut vzrástol. V Taliansku sa zvýšil o 9,7 %, v Španielsku o 4 % a v Británii zaznamenal rast o 1,4 %.
Za 10 mesiacov tohto roka sa predaj áut v Európskej únii zvýšil o vyše 7 %. Od januára do konca októbra sa v EÚ predalo celkovo 12,35 milióna áut, čo medziročne znamená rast o 7,2 %. Predaj potiahli najmä Taliansko a Španielsko, kde rast dosiahol viac než 10 %.
Z automobiliek zostal lídrom na trhu nemecký Volkswagen, napriek tomu, že jeho podiel na trhu mierne klesol. Ten dosiahol 23,9 %, zatiaľ čo v rovnakom období minulého roka kontrolovala automobilka 24,9-% podiel na trhu. Na druhom a treťom mieste sa umiestnili francúzske automobilky PSA Peugeot Citroën a Renault s 10-%, respektíve 9,9-% podielom.

Súvisiace články

Aktuálne správy