Za zlou platobnou morálkou firiem sú problémy s cash-flow

Komerčné firmy meškajú s úhradou faktúr pre dočasné problémy v cash-flow v 49 % prípadov.

Slovenské firmy majú zlú platobnú disciplínu najmä pre dočasné problémy s cash-flow. Ako dôvod, pre ktorý meškajú s platením faktúr alebo neuhrádzajú svoje záväzky vôbec, to uviedlo 49 % komerčných klientov. V medziročnom porovnaní problémy s cash-flow vzrástli u komerčných firiem o 5 %. Vyplýva to z reprezentatívnej EOS štúdie European Payment Practices za rok 2016.

Druhým najčastejším dôvodom zlej platobnej disciplíny komerčných firiem sú výpadky platieb u vlastných klientov. Až 39 % opýtaných to uviedlo ako dôvod meškajúcich úhrad faktúr. Ďalšími príčinami zlej platobnej morálky sú podľa štúdie využívanie dodávateľských úverov (38 %), stav vlastných zákaziek (23 %), či platobná neschopnosť (21 %).

„Dôvody ako dočasný problém s cash-fow a výpadky platieb u vlastných klientov spolu úzko súvisia. Firmy sa často dostávajú do druhotnej platobnej neschopnosti, čiže ak nemajú uhradené vystavené faktúry, nemôžu splácať tie došlé. V dôsledku toho majú výpadky vo vlastnom cash-flow a dostávajú sa do prechodnej krízy likvidity,“ hovorí konateľ spoločnosti EOS KSI Slovensko Michal Šoltes, ktorý sa venuje manažmentu pohľadávok. V štúdii sa tiež konštatuje, že zlej platobnej morálke v rámci celej východnej Európy dominujú práve problémy s cash-flow platobnej morálky (51 %) a výpadky platieb u vlastných klientov (38 %).

Reprezentatívna EOS štúdia European Payment Practices bola zostavená na základe odpovedí 3 000 respondentov na rozhodovacích pozíciách v 14 európskych krajinách. V rámci východnej Európy boli mapované krajiny Rusko, Poľsko, Slovensko, Bulharsko, Rumunsko, Grécko, Maďarsko a Chorvátsko.

Súvisiace články

Aktuálne správy