Stiglitz, Pieth: Daňové raje by mal byť v karanténe globálnej ekonomiky

, newsmax Foto: SITA/AP.

Krajiny, ktoré nedokážu zaraziť daňové raje by mali byť odrezané od globálneho finančného systému, povedal nositeľ Nobelovej ceny, ekonóm, Joseph Stiglitz.

Spolu s švajčiarskym protikorupčným expertom Markom Pieth opustil Stiglitz vyšetrovaciu skupinu Panama papers. Stiglitz a Pieth sa chystajú zverejniť svoju vlastnú správu a predstaviť výsledky v Bruseli.

V apríli uniklo viac ako 11,5 miliónov dokumentov z panamskej advokátskej kancelárie Mossack Fonseca, známych ako Panama papers. Správa vyvolala pobúrenie tým, že poukázal na konkrétne bohaté osoby, ako sa vyhýbajú plateniu daní.

Vo vyšetrovacej správe Stiglitza a Pietha sa píše, že regulačné orgány by mali zaobchádzať s daňovými rajmi ako nositeľmi choroby. "Vieme, čo treba robiť s nebezpečnými nákazlivými chorobami. Musia sa umiestniť do karantény. Podobne aj utajovanie príjmov v daňových rajoch by mali byť odrezané od globálneho finančného a ekonomického systému."

Obaja požadujú aby bolo postavené mimo zákon, ak má ktokoľvek účet v nespolupracujúcich jurisdikciách, alebo ak sa stane akcionárom v spoločnosti, ktorá odmieta spoluprácu. 

Panama Papers je príkladom týchto netransparentných jurisdikcií, ktoré umožňujú nielen daňové úniky, ale podľa správy aj pranie špinavých peňazí pre širokú škálu zločincov. "Jeden klient panamskej advokátskej kancelárie bol údajný vodca z klanu detskej prostitúcie v Rusku, ktorej členovia unášali, znásilňovali a predával osirotené dievčatá," píše sa v správe. "Utajenie pomocou daňového raja by mohlo byť vnímané ako spolupáchateľstvo v týchto zločinoch."

Vyšetrovací tím Panama papers by mal zverejniť svoje výsledky tento mesiac a sľubuje, že to budú verejné informácie.

Ekvádor, ktorý odhaduje, že suma aká sa skrýva na off-shore účtoch sa rovná 30 percentám hrubého domáceho produktu už vyzval Organizáciu Spojených národov, aby sa problémom zaoberala.

Správa od dvojice Stiglitz / Pieth požaduje, aby sa prijali medzinárodné dohody, na základe ktorých by sa vydávali licencie bankám a právnikom zapojených do off-shore ekonomiky. "Ak existuje nejaká možnosť utajenia, budú finančné prostriedky prúdiť z jedného vrecka do druhého. To je dôvod, prečo systém transparentnosti musí byť globálny," píše sa v správe. "Výmena informácií v rámci dvojstranných daňových zmlúv nebola dostatočná na zastavenie úniku."

Súvisiace články

Aktuálne správy