Nové dáta z USA podporujú dolár

V utorok zverejnené dáta nedávajú ani po viac ako týždňovom raste dolárovému indexu dôvod ku korekcii. Ten od úvodného prepadu tesne pod hranicu 96 bodov, spôsobeného prekvapivým víťazstvom Donalda Trumpa, len posiluje. Momentálne sa nachádza na úrovni 100,180 čo je o 4,63% vyššie. Dolárový index ťahajú nahor najmä zvýšené inflačné očakávania, ktoré pramenia z ohlásených fiškálnych stimulov a znižovaniu daní v podaní Donalda Trumpa. Taktiež jeho ostatné návrhy v podobe protekcionizmu sú inflačného charakteru.

V utorok 14:30 sme mali zverejnené dáta z USA, ktoré skončili pozitívnym prekvapením. Maloobchodné tržby na mesačnej báze vzrástli o 0,8% oproti očakávaniam rastu na úrovni 0,6%. Jadrové maloobchodné tržby na mesačnej báze zase vzrástli o 0,8% oproti očakávaným 0,5%. Taktiež importné ceny v mesačnom vyjadrení vzrástli viac keď pridali 0,5% oproti očakávanému rastu 0,4% a poslednému rastu o 0,2%. Pozitívne dokázal prekvapiť aj NY Empire State index vo výrobe, ktorý sa vymanil zo záporných hodnôt a vzrástol na +1,50 bodu oproti očakávaným -2,5.

Na druhej strane Atlantiku sa ešte doobeda zverejňovali údaje rastu HDP z eurozóny, ktoré skončili v súlade s konsenzom na 0,3% na kvartálnej báze respektíve rast o 1,6% za rok. Tieto informácie by mali nahrávať ďalšiemu oslabovaniu páru EURUSD, ktorý už padol na nové tohtoročné minimá, pričom mnohé banky a analytici predpovedajú dosiahnutie parity v roku 2017. Na jednej strane máme v postupe FEDu jasno, pravdepodobnosť zvyšovania sadzieb v Decembri je momentálne na úrovni 91%. Otázny však ostáva postup ECB, ktorá je konfrontovaná na jednej strane pomerne svižným rastom v eurozóne a dvíhajúcou sa infláciou, čo je však negatívne vyvažované viacerými rizikami (referendum v Taliansku, začiatok Brexitu).

Dolárový index

Zdroj: bloomberg

Súvisiace články

Aktuálne správy