Soros viac než zdvojnásobuje svoju pozíciu v Barrick Gold

, bloomberg Foto:SITA/AP

Po predaji väčšiny svojich akcií v Barrick Gold Corp. v druhom štvrťroku, miliardár - investor George Soros viac ako zdvojnásobil svoj zostávajúci podiel v ťažobnej spoločnosti.

Soros Fund Management LLC kúpil 1,78 milióna akcií v Barrick v treťom štvrťroku, pričom celkový podiel navýšil na 2,85 milióna akcií, vyplýva to z údajov zverejnených regulátorom. Fond prestavil svoj podiel v spoločnosti Barrick, v jednej z dvoch najväčších svetových ťažiarov zlata, po tom, čo predal 94 percent svojich podielov v druhom štvrťroku. Za hotovosť ich vymenil počas najlepšieho výkonu akcií v ich histórii.

Nový nákup miliardárskeho investora prichádza potom, čo Barrick spustil kroky k zníženiu nákladov a začal predávať svoj majetok aby si znížil dlh. Firma by mala byť v treťom štvrťroku v zisku, odhadujú analytici, aj keď ceny zlata vykázali prvú štvrťročný pokles v tomto roku.

Akcie Barrick klesli na sedemmesačné minimum 19,86 kanadského dolára za kus, pretože dopyt po zlate, ako bezpečnom prístave opadá na základe vyhliadok rastu úrokových sadzieb v USA. Zlato stratilo od júna viac ako 7 percent, z časti kvôli špekuláciám, že prezident Trump zvýši výdavky na infraštruktúru a prehĺbi deficit. Väčšie výnosy opäť lákajú investorov viac než neúročené zlato.

"Barrick je stále zaujímavý, kým spoločnosť dokáže znižovať náklady na produkciu jednej unce zlata, je to dobrá pozícia z dlhodobého hľadiska," myslia si analytici Kenneth Hoffman a Sean Gilmartin osolovvení Bloombergom.  Barrick znížil  svoj čistý dlh na menej ako 6 miliárd USD, prvýkrát od roku 2011. 

Súvisiace články

Aktuálne správy