Výhody pasívneho investovania: Takto by mala vyzerať dlhodobá stratégia

, Investopedia Foto: thinkstock;SITA/AP

V prípade investovanie chcete poraziť trh, alebo pokúsiť byť lepší, než je priemer. Zabúda sa pritom na niečo celkom podstatné.

"Všeobecne prijatá teória hovorí, že inštitúcie sú múdrejší ako "hlúpi "jednotlivci a dokážu vytvárať pridanú hodnotu. To ale jednoducho nie je pravda," vyhlasuje Ken French, známy profesor financií na Dartmouth College. Jeho výskum ukázal, že inštitúciám sa vôbec nedarí poraziť trh častejšie než to dokážu individuálni investori. Keď sa rozhodnete platiť niekomu za to, že podá lepší výkon ako trh, mali by ste očakávať, že prerobíte. „Je to naozaj ťažké nájsť a identifikovať skutočne dobrých  manažérov. Strácate čas aj peniaze, keď sa snažíte poraziť trh," hovorí French.

Ak snaha poraziť trh prostredníctvom aktívneho investovania nemá zmysel, potom aký je najlepší spôsob investovania? Cez pasívne investovanie, ktoré akceptuje priemerné výnosy na trhu. Je potreba znížiť náklady, diverzifikovať svoje portfólio do indexových fondov rôznych tried aktív, minimalizovať dane a byť disciplinovaný.

Zníženie nákladov
Pasívne investovanie všeobecne stojí okolo 0,20 percenta ročne na poplatkoch, v porovnaní so zhruba 1,35 percentami pri aktívnom investovaní. .

Diverzifikácia do indexových fondov
Stačí len vybrať index v takej triede aktív, ktoré chcete držať. Vlastná stratégia indexu určí, kedy kúpiť a kedy predať. Napríklad vlastná stratégia indexu S&P 500 je vlastniť frakcie z najväčších 500 spoločností v Spojených štátoch. Každoročne v júni sú spoločnosti, ktoré vypadli z rebríčka top 500 najväčších sú predávané. A tie, ktoré sa sem prebojovali sa nakupujú.

Minimalizácia daní
Obmedzený nákup a predaj v prípade pasívneho investovania inklinuje k zníženiu daní súvisiacich s investíciami.

Disciplína
V prípade, že sa spoliehate na vlastnú stratégiu indexového fondu, vytvára sa určitý odstup medzi investorom a jeho  rozhodnutím nakupovať, či predávať. Tým pádom je jednoduchšie si udržať investičnú disciplínu ak príde kolísanie trhu.

Možno si myslíte, že ak pasívne investovanie je ten správny spôsob, mohli by ste to ešte zjednodušiť. Pasívne je aj keď len uložíte peniaze do banky a zabudnete na ne. V takom prípade ale výsledky môžu byť katastrofálne. Vy predsa chcete vidieť svoje peniaze rásť.

Vysvetlime si to na názornom príklade. Čisto teoreticky. V roku 1913 vyšiel liter mlieka na 9 centov. V roku 1963 ste si za rovnakých 9 centov kúpili už len malý pohár mlieka. V roku 2015 už len sedem lyžíc mlieka. Z toho je zrejmé, že ukladanie peňazí do ponožky či pod matrac z dlhodobejšieho hľadiska nemôže fungovať. Za vinníka klesajúcej kúpnej sily týchto 9 centov sa dá označiť inflácia. Poučenie z tohto príbehu je, aby ste sa ubezpečili, že vaše peniaze rastú prinajmenšom rovnako rýchlo ako inflácia.

A preto je potrebné investovať. Napríklad, dnes by ste potrebovali 13 dolárov, aby ste sa vyrovnali kúpnej sile jedného dolára v roku 1926. Keby ste nechali v banke jeden dolár v roku 1926, mali by ste mať dnes 21 dolárov. Ale ak ste investovali jeden dolár v rámci dlhodobých dlhopisov, mali by ste mať 132 dolárov. Avšak, ak ste investovali do akciového indexu S&P 500, mali by ste mať 5386 dolárov. Znamená to, že by ste mali investovať všetky svoje aktíva do akcií? Ak máte  jeden rok, tak áno, ale máte 60 rokov, pravdepodobne nie. Pre väčšinu z nás je zmes indexových fondov, ktoré obsahujú niekoľko tried aktív, ako sú globálne akcie, globálne dlhopisy, globálne nehnuteľnosti a komodity, bude to asi najlepšia stratégia.

Aj vybrané výskumy potvrdzujú hodnotu diverzifikovaného pasívneho investovania ako dlhodobú stratégiu. Podľa štúdie Dalbar priemerní pasívni investori získavajú o 3-4 percentá ročne viac ako aktívni investori. V priebehu času ide o obrovský rozdiel.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy