Svetová ekonomika v roku 2017: 5 veľkých výziev, ktoré budeme musieť ustáť

, The National Interest Foto: thinkstock

Blíži sa koniec roka a tým pádom rastie počet predikcií na nastávajúce obdobie. Predpovede na rok 2017 sa nehemžia optimizmom, pokiaľ ide o vývoj globálnej ekonomiky. Pozrime sa na niekoľko významných výziev, ktorým globálne hospodárstvo bude čeliť.

1. Protekcionistický prezident USA
Medzinárodný menový fond varoval, že nárast populizmu a protekcionizmu koreluje so stagnujúcou  mierou ekonomického rastu. Donald Trump vo svojom programe má opatrenia namierené proti Číne, plánuje za USA odstúpiť od radu medzinárodných obchodných dohôd a tak ďalej. Ak to vyvolá reakciu u obchodných partnerov a spustí sa niečo, čomu sa bude hovoriť obchodná vojna, pre svetovú ekonomiku to bude znamenať problém.

2. Brexit a nestabilita v Európe
Budúci rok je v Nemecku rokom volieb, podobne aj vo Francúzsku a Holandsku. Vo všetkých krajinách sú v hre, a popularita im rastie, krajne pravicoví kandidáti. Migračná kríza v Európe pokračuje a názory voličov sú stále radikálnejšie. Británia navyše pravdepodobne už na jar požiada o spustenie procesu vystúpenia z Európskej únie.

3. Monetárna politika narazí na svoje limity
Podľa mnohých je to téma posledných rokov. Menové autority vo vyspelom svete podporujú ekonomiku extrémne uvoľnenou monetárnou politikou, ale hospodársky rast nijako výrazne nezrýchľuje. Strojnásobenie bilancie štyroch najvýznamnejších centrálnych bánk ako keby nemalo na nič vplyv, teda okrem nafukovania bubliny na dlhopisovom trhu. Ak by centrálni bankári rezignovali a chceli by si pripraviť pozície pre prípadnú ďalšiu recesiu, mohli by aj v Európe začať trhy "strašiť" sprísňovaním politiky. No a keď s uvoľnenou menovou politikou ekonomický rast kríva ľahko nad nulou, aký by asi bol za utiahnutejších monetárnych podmienok?

4. Stále príliš utiahnutá fiškálna politika
Je možné, že Donald Trump sa svojimi plánmi na masívne infraštruktúrne investície, a tým aj rýchlejšie zadlžovanie USA, dokáže inšpirovať aj ďalšie vlády. Po uvoľnenejšej fiškálnej politike volajú ekonómovia už niekoľko rokov, predsa len po kríze väčšina krajín zažila rýchlejšie či pomalšie oživenie, ktoré malo umožniť vládam trochu "zariskovať" a premýšľať dlhodobejšie dopredu než len o deficite na budúci rok. Uvoľnenie ale nemusí nastať, väčšina západných krajín sa totiž môže spoliehať na dopyt z Číny, ktorej vláda uvoľňuje politiku preto, aby miera ekonomického rastu zostala na prijateľnej úrovni.

5. Obrat na trhu s komoditami
V roku 2016 celý rad komodít zažil odraz od dna a výrazne posilnili. To pomáha krajinám, ktoré sú na vývoze surovín závislé, z ktorých veľká časť patrí medzi rozvíjajúce sa ekonomiky. Tie ale môžu mať problémy so silnejúcim dolárom, v prípade ak  Fed naplní očakávania a bude ďalej zvyšovať sadzby. Prípadne sa prejaví menší dopyt zo strany vyspelých ekonomík, hoci aj ako dôsledok niektorých vyššie uvedených faktorov. Oživenie na komoditnom trhu teda môže skončiť rovnako rýchlo, ako začalo.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy