Britov stretnutie s tvrdou realitou ešte len čaká

Britov čaká "rendezvous" s tvrdou realitou. Delegát Rakúskej obchodnej komory v Londýne Christian Kesberg v pondelok (14.

Britov čaká „rendezvous“ s tvrdou realitou. Delegát Rakúskej obchodnej komory v Londýne Christian Kesberg v pondelok (14. 11.) pred novinármi vo Viedni podľa APA povedal, že k stretnutiu dôjde na budúci rok. Briti v ňom budú prechádzať slzavým údolím.
Dnes síce nikto nevie o dôsledkoch brexitu viac, ako sa vedelo v júni, ale jedno je čoraz zreteľnejšie: „Hospodársky krajinu poškodí; v akom rozsahu, to je zatiaľ vo hviezdach,“ uviedol Kesberg.
Tento rok má britské hospodárstvo vzrásť ešte o 1,6 až 1,8 %. Vlani bol jeho prírastok 2,3 %. Na budúci rok sa prognózuje jeho vzostup len 0,6-%.
Rokovania o definitívnom odchode Británie z EÚ by sa mali začať v marci 2017. Odhaduje sa, že potrvajú asi dva roky. Obdobie rokovaní bude pre tamojších podnikateľov časom neistoty. „Dopyt po investíciách sa zníži, klesne aj spotrebiteľský dopyt. Vzrastie inflácia a spolu s ňou aj nezamestnanosť,“ povedal obchodný delegát. Zostáva ešte priveľa otvorených otázok na to, aby sa dali urobiť presné odhady. Kesberg povedal, že sa Británia po odchode z EÚ ekonomicky nezrúti. Jej hrubý domáci produkt v rokoch 2016 až 2020 vzrastie spolu o 5 % a nie o 10 %, ak by v nej zostala.
Každý tretí podnik v Británii podľa prieskumu uviedol, že z obavy, čo príde v nasledujúcich rokoch, odsúva pripravované investície, alebo sa rozhodol nerealizovať ich. Manažéri v prieskume ako prvý dôvod uviedli pokles hodnoty britskej meny a očakávaný vzostup inflácie. Ďalšími príčinami revízie zámerov boli neistota z toho, aký budú mať po definitívnom odchode z EÚ prístup na jej spoločný trh a obava z poklesu tempa konjunktúry na Britských ostrovoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy