V Nemecku očakávajú príchod firiem z Veľkej Británie

Nemecké spolkové ministerstvo financií dostáva čoraz viac dopytov od britských firiem, ktoré majú záujem o presťahovanie svojich aktivít do Nemecka. Informuje o tom portál FAZ.net.
Na presun svojich centrál do Frankfurtu nad Mohanom pomýšľajú aj viaceré britské banky. Údajne sa na to začal pripravovať aj jeden americký úverový ústav.
„Sme veľmi, veľmi otvorení takýmto rozhovorom,“ uviedol dnes na konferencii bánk vo Frankfurte štátny tajomník ministerstva Thomas Steffen. Dodal, že „takéto úvahy sa už stávajú konkrétnejšie. Usudzujeme, že na jar 2017 budeme mať viaceré konkrétne rozhodnutia.“
Pre banky je Frankfurt veľmi príťažlivým miestom, okrem iného aj preto, že v ňom sídli Európska centrálna banka (ECB). Aj nemecký bankový dohľad (BaFin) pracuje na tom, aby „po anglicky hovoriacim klientom mohol poskytovať čo najlepšie služby“.
V tomto prostredí by mal svoje miesto aj európsky bankový dohľad EBA, ktorý ma teraz centrálu v britskom hlavnom meste. Ten sa musí po rozhodnutí Britov o odchode z EÚ nevyhnutne presťahovať na kontinent.
V New Yorku je tento týždeň hesenský ministerský predseda Volker Bouffier, kde lobuje za presťahovanie amerických veľkobánk a poskytovateľov finančných služieb z Londýna do Frankfurtu. Ich presťahovanie je potrebné v prípade, ak po odchode z EÚ stratí Británia neobmedzený prístup na jej trh.
Bouffier pred odchodom do USA povedal, že početné firmy a spoločnosti sa presídlením zaoberajú už veľmi konkrétne. Spomenul banku Goldman Sachs, ktorá vyjadrila súhlas s tým, že by podliehala európskemu bankovému dohľadu.

Súvisiace články

Aktuálne správy