Warren Buffett: Americká ekonomika je slabšia, než si ľudia myslia

, CNN Foto: SITA/AP

Ekonomika USA rastie pomalšie, než ukazujú posledné odhady, povedal v rozhovore pre CNN slávny investor a miliardár Warren Buffett. Za problém považuje aj zväčšujúci sa rozdiel v príjmoch bohatých a chudobných. To sú dve skutočnosti, ktoré podľa neho dokázali pomôcť Donaldovi Trumpovi poraziť Hillary Clintonovú.

"Možno aj keď pracujete 40 hodín týždenne, možno máte aj druhú prácu, ste dobrí rodičia, a pritom ťažko vychádzate s peniazmi. Pýtate sa, čo robíte zle. Chcete tento obraz zmeniť. Zrejme viac ľudí išlo do hlasovacích miestností s tým, že odpoveďou je Trump," povedal na margo výsledkov volieb jeden z troch najbohatších mužov sveta. Hodnota jeho majetku sa odhaduje na 70 miliárd dolárov.

Buffett podporoval Clintonovú, pred voľbami sa niekoľkokrát pustil do Trumpa v otázke daní, zverejnil kvôli nemu svoje daňové priznania.

Americká ekonomika podľa neho nie je v skvelej kondícii. "Nehovorím, že ekonomika je slabá, ale rast je pomalší, než si ľudia myslia," uviedol investor známy pod prezývkou Veštec z Omahy.

Pochybnosti vyjadril aj o posledných odhadoch, ktoré uvádzajú, že v treťom štvrťroku stúplo hospodárstvo USA medziročne o takmer tri percentá. "Ako viete, HDP v treťom štvrťroku rástlo o 2,9 percenta. Nemyslím, že to bolo 2,9 percenta. Keby som sa mal staviť, tipol by som si, že po revízii sa toto číslo zníži," dodal. Ohľadom vývoja hospodárstva ale zostáva optimistom. Vedenie krajiny by sa podľa neho malo sústrediť na zlepšenie podmienok strednej vrstvy pracujúcich Američanov.

 Miliardár Buffett, v strede, čaká s ostatnými na možnosť zahlasovať vo  volebnej miestnosti v Omahe, Nebraske.
"Kapitalizmus a trhový systém fungujú. Je dobré zachovať systém, kde hus nesie každý rok viac zlatých vajec. To tu máme. Otázka je, ako si tie vajcia rozdeliť. A v tom systém potrebuje určité úpravy,"
myslí si Buffett. Rovnako ako predtým si ale nemyslí, že vhodnou cestou je zvyšovanie minimálnej mzdy. Za lepšie považuje systém vratky časti dane z príjmov, ktorý v USA funguje pre ľudí s nižšími príjmami a deťmi.

Na otázku, kto teraz v ekonomike vyhráva, povedal Buffett otvorene: "Bohatí. Ľudia ako ja. " Verí ale, že sa bude lepšie dariť všetkým, nielen bohatým. "Nemusíte sa starať, aby ste mali viac vecí. Musíte sa starať o to, aby ľudia, ktorí sú úplne slušní občania a tvrdo pracujú, mali dosť," uzavrel osemdesiatšesťročný investor.

Súvisiace články

Aktuálne správy