India vo svete bez peňazí: Fronty pred bankami, hádky, bitky aj prvé obete

, mashable Foto: SITA/AP

Nebol to príjemný víkend pre väčšinu Indov. Dlhé kľukaté rady pred bankami a bankomatmi a rivalita, komu sa skôr podarí získať hotovosť. Každým ďalším dňom India ruinuje životy viac ako miliardy obyvateľov.

Chaotické scény sa odohrávali po celej Indii keď sa milióny nervóznych ľudí pokúšali zameniť si staré bankovky, aby im nezostali len bezcenné papieriky. V bankomatoch sa rýchlo míňajú peniaze, mnohé tak zostávajú nefunkčné, takže ľudia hromžia keď zistia, že zbytočne stáli v radoch niekoľko hodín. Tých nzopár málo šťastlivcov, ktorým sa podarilo zohnať si novú 2000 rupiovú bankovku sa snažia rozmeniť ju na drobnejšie. Bankovky s nominálnou hodnotou nižšou ako sto sa stávajú nedostatkovým tovarom.

Ide o reakciu na závažné rozhodnutie, ktoré prijal indický premiér. Vo svojom prejave k národu vyhlásil, že mena s nominálnou hodnotou 500 a 1000 (asi 6,82 a 13,64 eura) bude neplatná od polnoci dňa 08. novembra 2016. Indická vláda zároveň predstavila nové bankovky 500 a 2000 rupií.Občania si teraz musia vymeniť svoje staré bankovky prostredníctvom bánk a pôšt do 30. decembra 2016. Ide vraj o významný krok smerom k obmedzeniu problému čiernych peňazí.

Hoci ľudia sú stále netrpezliví, sú aj takí, ktorí vyjdú zo svojich domovov, aby celú situáciu upokojili. Širia sa správy o samaritánoch, ktorí ľuďom v radoch núkajú vodu, čaj a sušienky. V pozitívnom duchu sa nesie aj vývoj kriminality, napríklad policajti v indickom meste Pune nezaznamenali žiadne incidenty spojených s vlámaním, pretože väčšina domácností už nedrží žiadnu hotovosť. 

Počas víkendu sa objavilo niekoľko prípadov, kedy nemocnice odmietli liečbu pacientov z dôvodu nedostatku hotovosti, jedno dieťa zomrelo v nemocnici v Bombaji, muž s mnohopočetným zlyhaním orgánov bol odmietnutý v Bareilly. V inom prípade zase sanitka odmietla prijať staré bankovkyv Biháre.

India bude potrebovať omnoho viac trpezlivosti, pretože nedostatok peňazí sa bude objavovať v každodennom živote ešte niekoľko týždňov. Bankomaty nie sú kompatibilné s novými peniazmi, ktoré sa dostali do obehu minulý týždeň, vyžadujú si fyzickú rekalibráciu. Minister financií Arun Jaitley vyhlásil, že preciachovanie bankomatov by sa malo stihnúť do dvoch týždňov.

Premiér Narendra Modi požiadal svoj ľud, aby statočne zvládli situáciu ešte počas nasledujúcich 50 dní. Povedal, že ak sa bežný život neobnoví do v najbližších 50 dňoch, teda do 30. decembra, je ochotný niesť následky a prijať akýkoľvek trest. "Ja som sa nenarodil posadený vo vysokej funkcii, opustil som svoj domov, svoju rodinu pre dobro krajiny. Sľubujem vám, že vám prinesiem Indiu vašich snov… Ak niekto čelí problému, sám cítim túto bolesť. Chápem tento problém, ale potrvá to len 50 dní," povedal.

Modi dodal, že tých, ktorí hromadia čierne peniaze, raz chytia a vláda si ich riadne prelustruje. "Budeme kontrolovať všetky záznamy od čias získania nezávislosti. Ak by sme narazili na akúkoľvek nezapočítanú hotovosť, nikomu nebude udelená milosť," povedal. Ako sa tieto plány naplnia, ukáže čas, do vtedy si to budú musieť ľudia odtrpieť. 

Súvisiace články

Aktuálne správy