DPMK nakúpi stlačený zemný plyn na pohon autobusov

Dopravný podnik mesta Košice má za dva roky nakúpiť 2,4 mil. kilogramov stlačeného zemného plynu na pohon 48 autobusov MHD. Predpokladá na to vynaložiť 2,4 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty. Súčasťou zákazky je možnosť využitia opcie na dodávku 1,2 mil. kilogramov plynu za dvanásť mesiacov. Dodávateľom bude spoločnosť SPP CNG.

Dopravný podnik mesta Košice, a. s. (DPMK) plánuje nakúpiť za dva roky 2,4 mil. kilogramov stlačeného zemného plynu (CNG) na pohon 48 autobusov MHD. Predpokladá na to vynaložiť 2,4 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (2,88 mil. eur vrátane dane). Ako vyplýva z oznámenia o dobrovoľnej transparentnosti Ex Ante, súčasťou zákazky je možnosť využitia opcie na dodávku 1,2 mil. kilogramov plynu za dvanásť mesiacov.

Dopravný podnik vybral za dodávateľa spoločnosť SPP CNG, s. r. o. z Bratislavy na základe rokovacieho konanie bez predbežného zverejnenia. Zdôvodnil to tým, že uvedený tovar môže dodať len určitý subjekt, a to pre chýbajúcu hospodársku súťaž z technických dôvodov.

„Pre potreby udržiavania kontinuálnej, riadnej a efektívnej prevádzky autobusov je nutné, aby bolo čerpanie paliva CNG zabezpečené na území mesta Košice. Čerpanie paliva v iných vzdialenejších lokalitách nie je pre verejného obstarávateľa prijateľné, nakoľko by mohlo ohroziť kontinuálnosť poskytovania služieb verejnej dopravy na území mesta Košice a zároveň by bolo v rozpore so zásadou efektívnosti a hospodárnosti ustanovenej zákonom o verejnom obstarávaní,“ informoval DPMK. Keďže predmetné autobusy sú technicky uspôsobené výlučne na jediný druh motorového paliva, ktorým je CNG, nie je podľa podniku možne zabezpečiť ich pohon žiadnou inou primeranou alternatívou motorového paliva bez toho, aby nedošlo k ich trvalému poškodeniu. „Jediným dodávateľom motorového paliva CNG, ktorý prevádzkuje plniacu stanicu na území mesta Košice a v jeho blízkom okolí, je spoločnosť SPP CNG,“ dodal DPMK.

Minimálny denný odber bude tritisíc kilogramov a maximálny 7,5 tisíca kilogramu. „Plnenie autobusov v lokalite mesta Košice bude prebiehať neobmedzene denne, najmä v nočných hodinách, v časovom horizonte od 21. hod. do 4. hod., minimálne na dvoch stojanoch súčasne, s možnosťou riadnej jazdnej manipulácie autobusmi medzi plniacimi stojanmi,“ oznámil DPMK.

Dopravný podnik mesta Košice, a. s. vznikol 11. januára 1995. Prevádzkuje mestskú hromadnú dopravu v Košiciach a jeho zakladateľom je mesto Košice. Súčasný názov má od októbra 1999, predtým sa firma volala Dopravné podniky mesta Košice, a. s. Bývalý DPMK, š. p. bol v súvislosti s transformáciou zrušený rozhodnutím z augusta 1993. Spoločnosť má základné imanie vo výške 7,91 mil. eur od apríla 2016.

Súvisiace články

Aktuálne správy