Lyžiari si v Liptovskom Jáne nezalyžujú asi ani počas tejto zimy

Lyžiarske stredisko v turisticky atraktívnej Jánskej doline na Liptove pravdepodobne nespustí svoju prevádzku ani v nadchádzajúcej zimnej sezóne. Posledných 20 rokov ho obec prevádzkovala so súkromným podnikateľom, no bolo vo veľkej strate. Od októbra minulého roka je stredisko v konkurze.

Starosta Liptovského Jána Juraj Filo sa obáva, že odstavený vlek môže obci v budúcnosti uškodiť. "Hrozí, že stredisko nebude fungovať ani počas tejto zimy. Je to veľká škoda, pretože turisti, ktorí sem chodili hlavne za lyžovačkou, si začnú hľadať iné destinácie a na Liptovský Ján zabudnú. Verím, že niekto ho kúpi a už čoskoro bude znovu v prevádzke," vyjadril sa.

"Snažíme sa ho predať, ale zatiaľ sa nenašiel vhodný kupec," povedala pre TASR správkyňa konkurznej podstaty Janka Grolmusová s tým, že v súčasnosti ešte nie je o spustení prevádzky počas tohtoročnej zimnej sezóny rozhodnuté. "Na budúci týždeň zasadá veriteľský výbor, ktorý rozhodne, čo ďalej. Sezóna väčšinou začína až v decembri, takže ešte to môže dopadnúť všelijako," skonštatovala.

O vyriešenie situácie sa usilovala obec, ktorá správcovi navrhla prevádzkovanie strediska. "Už v predchádzajúcej zimnej sezóne sme získali nájomcu, ktorý tam chcel ísť, no veriteľský výbor naše podmienky odmietol. Mám informácie, že aj v tomto roku by bol záujem o prenájom, no veritelia s tým nechcú nič robiť," doplnil starosta s tým, že opätovne spustiť a prevádzkovať lyžiarske stredisko je finančne veľmi náročné, obec na to nemá dostatok peňazí.

Obec spoločne s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu Región Liptov vytvorila vlani náhradné riešenie. Turistov zadarmo vozili skibusy do lyžiarskych stredísk v Jasnej a Závažnej Porube. Tento rok bude obdobný. "Bohužiaľ, je to nevýhodné, pretože tí naši návštevníci musia teraz za lyžovačkou cestovať. Ľudia boli zvyknutí, že vyšli z hotela a boli na svahu. Obuli si lyžiarky, dve hodinky si zalyžovali a vrátili sa naspäť do hotela. Preto sa bojíme, že to negatívne poznačí návštevnosť Liptovského Jána počas zimnej sezóny," dodal Filo.

Súvisiace články

Aktuálne správy