Hillary je už mimo hry, ale oligarchovia zatiaľ nie

, zerohedge Fot: paulcraigroberts;SITA/AP

Ostatné prezidentské voľby v USA predstavujú historický míľnik, Američania boli schopní poraziť oligarchu napriek masívnej mediálnej kampani proti Trumpovi. Táto skutočnosť poukazuje na to, že médiá a politické inštitúcie politických strán už nemajú dôveryhodnosť akej sa tešili v minulosti.

Musíme chvíľu počkať, aby sme uvideli, či sa  Trumpovi podarí zostaviť a vymenovať vládu, ktorá poslúži jeho cieľom, ako je obnovenie amerických pracovných miest a vytvorenie priateľských a úctivých vzťahov s Ruskom, Čínou, Sýriou či Iránom.

Je tiež potrebné vyčkať, ako zareagujú na Trumpovo víťazstvo oligarchovia. Wall Street a Federálny rezervný systém môžu spôsobiť ekonomickú krízu, aby dostali  Trumpa do defenzívy, a môžu využiť krízu aby prinútili Trumpa menovať niekoho z ich radov za tajomníka štátnej pokladnice. Nečestní agenti v CIA a Pentagonu môže stáť za útokom pod falošnou vlajkou, čo by dokázalo narušiť priateľské vzťahy s Ruskom. Trump mohol urobiť chybu a podržať neokonzervatívcov vo svojej vláde.

S Trumpom sa rovnako ako sklamanie, spájajú aj nádeje. Ak nový prezident nebude mať v ceste prekážky, dá sa očakávať, že koniec Washingtonom zinscenovaného konfliktu s Ruskom, odstránením amerických rakiet na ruských hraniciach s Poľskom a Rumunskom, koniec konfliktu na Ukrajine, a koniec snahy Washingtonu zvrhnúť sýrsku vládu. Avšak, úspechy, ako sú tieto, by  znamenali porážku americkej oligarchie. Hoci Trump dokázal poraziť Hillary, oligarchie tu stále je a je stále silná.

Trump vyhlasoval, že už nevidí dôvod pre NATO, 25 rokov po rozpade Sovietskeho zväzu. Keby sa držal aj naďalej tohto názoru, znamenalo by to veľkú politickú zmenu pre vazalov vo Washingtone a EÚ. Nepriateľstvo voči Rusku súčasných predstaviteľov EÚ a NATO by muselo skončiť. Nemecká kancelárka Merkelová bude musieť zmeniť svoje postoje, alebo musí byť nahradená iným. Rovnako aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg by musel byť prepustený.

Nevieme presne kto zasadne do Trumpovej vlády, bude veľa záležať na tom, kto mu v tomto smere radí. Až potom, čo predstaví svoj kabinet budeme vedieť, či môžeme počítať s nádejou na zmeny. Katastofický scenár, teda ten najčernejší až konšpiračný, hovorí o tom, že v prípade ak oligarchia nebude mať v rukách tromf silového sektora, teda rozpočet vojenského / bezpečnostného komplexu, a tým pádom by bola politicky zodpovedná za finančný sektor, Trump by musel byť odstránený.

Trump sa vyhrážal, že nechá Hillary zavrieť do väzenia. Ale najskôr by ju asi mal postaviť pred súd za vlastizradu a vojnové zločiny spolu so všetkými neokonzervatívcami. Tak by sa postaral o o mier medzi dvoma hlavnými jadrovými mocnosťami, medzi ktorými sa snažia neokonzervatívci udržať si hegemóniu. Hoci neokonzervatívci by stále mali kontakty, bolo by pre nich oveľa náročnejšie zorganizovať atentát. Tieto elementy v armáde a bezpečnostných zložkách by dokázali niečo takéto zorganizovať, ale bez neokonzervatívcov vo vláde by sa to oveľa ťažšie maskovalo.

Trump má získal väčšie porozumenie a pochopenie než jeho protivníci. To ale znamená riziko, že získal aj silných nepriateľov a riskuje zvolením nielen svoje bohatstvo, ale aj reputáciu. Musel ale vedieť, že nespokojnosť ľudu s vládnucim establishmentom ho vystrelí do prezidentského kresla.

Nebudeme vedieť, čo od neho očakávať, kým neuvidíme, kým sa obklopí. Pokiaľ to budú obvyklé postavičky, bude to signál, že ho zajali.

Výsledok volieb kompletne zdiskreditoval médiá v USA, ktoré predpovedali ľahké víťazstvo Clintonovej a že Demokrati dokonca ovládnu americký Senát. Čo je ešte dôležitejšie, média stratil dôveryhodnosť, nemali žiaden vplyv okrem severovýchodu a západného pobrežie, zvyšok krajiny ich ignoroval. Nemyslím si, že oligarchovia by umožnili Trumpovi vyhrať, ale zdá sa, že boli podvedení vlastnou mediálnou propagandou. Boli si istí, že Hillary je jasnou víťazkou volieb a neboli pripravení zmanipulovať výsledok.

Hillary je už z hry von, oligarchovie nie. V prípade, že Trump urobí ústupky a do svojej vlády zaradí establišment, bude americký ľud opäť sklamaný. V krajine, ktorej inštitúcie sú presiaknuté oligarchiou, je ťažké dosiahnuť skutočné zmeny bez krviprelievania.

Autorom Paul Craig Roberts, americký ekonóm, novinár, blogger a bývalý námestník ministra financií USA pre ekonomické opatrenia.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy