McKinsey: Tri faktory, ktoré vyvolajú poriadnu búrku na trhu

, McKinsey Foto: SITA/AP

Analytici McKinsey tvrdia, že aktívne riadenie portfólia má svoje najlepšie obdobie už za sebou. V novej analýza z dielne konzultačnej spoločnosti autori upozorňujú na to, že sme na začiatku novej éry, ktorá od základov zmení spôsob fungovania správy aktív.

Pokles výnosov z investovania do akcií

V posledných tridsiatich rokoch zažívali investori žatvy. Výnosy z investovania do akcií boli aj pri započítaní niekoľkých poklesov, vrátane prepadov cien akcií v dôsledku spľasnutia technologickej bubliny v roku 2000 a finančnej krízy v roku 2008, mimoriadne. Analytici McKinsey tvrdia, že minimálne v najbližších dvadsiatich rokoch si budú musieť investori nechať zájsť chuť. V dôsledku toho by sa mali dať do pohybu bilióny dolárov, odhady hovoria až o ôsmich, ktoré budú investori presúvať nielen naprieč sektormi, ale aj triedami aktív s cieľom dosiahnuť vyššie zisky. Ide o štvrtinu peňazí spravovaných portfólio manažérmi, časť z tohto objemu by mohla zamieriť do pasívne spravovaných fondov.

Odklon od tradičných aktív a stratégií

Pokles výnosov z investovania do akcií bude podľa McKinsey v nasledujúcich rokoch a desaťročiach okrem iného podporovať prechod investorov k alternatívnym investíciám. Autori štúdie odhadujú, že práve segment portfóliomanažmentu zameraného  na alternatívne investície bude zažívať nebývalý rozkvet. Do hry by sa mali dostávať menej likvidné aktíva a trhy.Hovorí sa tiež o raste segmentu P2P úverovania, ktoré by malo ukrojiť veľký diel z tradičného úverovania zabezpečovaného bankami. McKinsey tiež odhaduje, že sa investori budú viac zaujímať o aktíva s odhadnuteľnými a stabilnými výnosmi. Príkladom môžu byť infraštruktúrne projekty.

Prísnejšie regulácia

V apríli 2017 vstúpi v Spojených štátoch do platnosti regulačné opatrenie, ktoré bude podľa odborníkov z McKinsey jedným z najväčších šokov pre odvetvie správy aktív za viac ako štyridsať rokov. Zasiahnuť má finančných poradcov, poisťovacích agentov i brokerov. Regulácia bude vyžadovať väčšiu odbornú spôsobilosť. Štúdia McKinsey odhaduje, že nové opatrenie ďalej posilní záujem o pasívne ETF a zvýši záujem o on-line investičné poradenstvo.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy