Bohatí Amíci majú plné gate: Trumpovo víťazstvo znamená, že na Vianoce budú svoj rozpočet škrtiť

, CNBC Foto: SITA/AP

Prezidentské voľby v USA skončili, národ sa môže pripraviť na ďalšie šialenstvo. Predvianočné nákupy pomaly začínajú. Čo to bude znamenať v krajine, ktorú prezidentské voľby rozdelili na dva tábory?

Z politicko spoločenského hľadiska sú na jednej strane obrovské nádeje, medzi tými, ktorí podporovali republikána Donalda Trump a absolútna hrôza medzi tými, ktorí podporovali demokratku Hillary Clintonovú. Obchodníci stoja pred svojou TOP sezónou, obdobím najväčších tržieb, ale mnohí sú skeptickí.

Trumpova výhra vytvára atmosféru neistoty, najmä medzi spotrebiteľmi s vysokými príjmami, ktorí hlasovali za demokratku. Je to skupina obyvateľstva, ktorá značnou mierou napomáha zvyšovať spotrebiteľské výdavky. "Rozhodne si myslím, že budeme svedkami "strachu bohatých "", cituje Candace Corlettovú, presidentku WSL Strategic Retail televízna stanica CNBC.  "Či už je to horné jedno percento, 10 percent alebo 15 percent, títo ľudia budú veľmi opatrní, pretože jednoducho nevedia, čo príde."

Odborníci tvrdia, že ľudia budú cez Vianoce škrtať, a vo výsledku minú menej, pretože jednoducho nie sú spokojní s tým, kam táto krajina smeruje.

"Inak sa budú správať tí, ktorí sa cítia byť spokojní s výsledkami tohtoročných volieb. Prejaví sa to aj v nákupnom duchu tejto sezóny,“ povedal Britt Beemer, šéf America´s Research Group, ktorá predpovedá nárast nákupov o 6 až 7 percent zo strany spotrebiteľov, ktorí podporovali Trumpa.

Podľa prieskumov sa Trumpovi veľmi dobre darilo na vidieku a malých mestách po celej Amerike. Tým pádom dokázal osloviť voličov z početnejších rodín. "Predpokladám, že títo ľudia budú zvyšovať svoje výdavky v tomto roku," povedal Beemer.

Hoci akcie najskôr strmhlav padali, maloobchodníci môžu zostať pokojní. Okrem predvianočných nákupov ich čaká aj trhovo priateľsky orientovaná politika Trumpa. "Ak sa naplnia jeho sľuby o daniach a regulácii, mohli by byť považované za potenciálne užitočné pri ďalšom raste," povedal Beemer.

Súvisiace články

Aktuálne správy