Elita z Wall Street zostala zaskočená pri pohľade na triumf Trumpa

, Reuters Foto: SITA/AP

Z mezonetových bytov na Upper East Side po bary v centre Manhattanu, finančná komunita New Yorku neskrývala zdesenie z toho, ako sa republikánovi Donaldovi Trumpovi podarilo zaistiť si cestu do Bieleho domu.

Nálada čoskoro rýchlo poklesla, ako sa darcovia a priaznivci Hillary Clintonovej mohli presvedčiť, že demokratický kandidát, preferovaná voľba Wall Street, stráca a možnosť zachovať status quo sa tým vytráca. Mnohí sa ani nezmohli toto sklamanie vyjadriť slovami. "Ani nemám čo povedať," vyjadril sa  Marc Lasry, miliardársky úverový investor.

Pre nepredvídateľné výroky, či zrušenie  dohody o voľnom obchode sa stal realitný magnát nepopulárny v očiach mnohými finančníkov, ktorí sa obávajú, že by mohol narušiť celosvetový obchod a poškodiť geopolitické vzťahy. Trump presadzuje oddelenie komerčného a investičného bankovníctva s tým, že to „pomôže afroamerickým firmám získať úver, ktorú potrebujú."

Joseph Peiffer, právnik, ktorý zastupoval investorov a v množstve žalôb, si otvoril tretiu fľašu vína, tá v jeho ponímaní predstavovala fľašu iba "pre prípad núdze" pri sledovaní volebnej noci strany. "Javí sa to ako dostatočný dôvod, otvoriť ju," poznamenal. "Niekedy počúvate ako kritizuje banky, potom, že chce dereguláciu bánk. Tieto dve veci nejdú k sebe. Ale kto vie, čo si naozaj myslí. Nezistíme to, kým to skutočne neurobí."

Samozrejme, že Trump má svojich priaznivcov aj na Wall Street, jeho víťazstvo považujú za zadosťučinenie. "Som veľmi šťastný," povedal Matthew Tyrmand, súkromný investor, ktorého agentúra Reuters oslovila na oslave mladých republikánov v bare na Madison Avenue. Tyrmand sa pred voľbami zbavoval akcií, v stávke, že ceny akcií budú klesať. Považovali ho za hlupáka, keď predpovedal výhru Trumpa. Podľa Tyrmanda je víťazstvo Trumpa dobrou správou pre trhy, predpovedá dlhšiu korekciu akciového trhu pred obnovením. "Prostredie bude dlhodobejšie zdravšie," povedal.

Tyrmand si s ostatnými priaznivcami Trumpa spievali "God Bless America", štrngali pohármi a vykrikoali slovíčko  "M-A-G-A!", čo je skratka sloganu Trumpovej kampane, "Make America Great Again."

V inom rohu toho istého podniku si muž so ženou objednali pintu piva. Na otázku, či pijú na oslavu, alebo naopak zo smútku, reagovali celkom rýchlo. "Smútok a sklamanie," povedal muž, odmietajúc prezradiť svoje meno. "Ale tak či tak pijeme".

Matthew Farley, právnik Drinker Biddle & Reath LLP v New Yorku, povedal, že bol varoval priateľov aj kolegov pred volebným rozhodnutím celé mesiace vopred. "Hovoril som im, že… významná časť krajiny chce niekoho, kto vystrelí delovú guľu do bazéna aby prekazil status quo," povedal Farley, ktorý radí na Wall Street maklérom v otázkach regulácie. "Strana delovej gule nie je jednotná. Sú Sú tam progresívci aj konzervatívci, ale zhodnú sa na tom, že čokoľvek je lepšie, než to čo máme."

Trumpov zástanca Steven Chiavarone, spolupracovník manažéra portfólia Federated Global Investment Management Corp, fond, ktorý investuje do akcií, dlhopisov a mien po celom svete, povedal, že prepad trhu by nemal byť vnímaný ako predzvesť skazy. "Svet nie je v koncoch. Za predpokladu, že kapitalizmus prežije, náprava nastane prostredníctvom volatility a potom si nájde príležitosť."

 

Súvisiace články

Aktuálne správy