Vyhlásili tohtoročných víťazov ceny Trendu

Tohtoročné ceny Trendu získali firma Eset, s.r.o., Slovenská sporiteľňa, a.s., ČSOB Poisťovňa, a.s., a Poisťovňa Slovenskej sporiteľne, a.s. Na dnešnom slávnostnom vyhlásení víťazov sa zúčastnil aj prezident SR Andrej Kiska.
O Firme roka, Banke roka a Poisťovni roka 2016 rozhodli dynamický rast, ziskovosť a efektívnosť ich biznisu. Manažéra roka a novú kategóriu Investor roka 2016 vybrali hlasovaním predplatitelia Trendu a osobnosti ekonomiky SR.
Spoločnosť Eset sa Firmou roka stala už štvrtýkrát. Za víťazstvo vďačí najmä kontinuálnemu rastu tržieb a ziskov. Od roku 2010, keď v rebríčku Trendu triumfovala naposledy, jej stúpli tržby 3,5-násobne na vlaňajších 371,6 milióna eur. Čistý zisk v tom istom období vzrástol o dve pätiny na 71 miliónov eur.
Cenu pre najúspešnejšiu banku si po šiesty raz v histórii a piatykrát po sebe vyzdvihla Slovenská sporiteľňa. Banka ako obvykle vytvorila najväčší zisk medzi bankami, hoci ten sa medziročne zvýšil len nepatrne. Ako jedinej z najväčšej päťky sa jej podarilo zvýšiť čisté úrokové výnosy, zabrala najmä jej aktivita v úverovaní. Aj pri minimálne zmenenom zisku a vyššej kapitálovej primeranosti, ktorá je od nej ako od jednej zo systémovo dôležitých bánk vyžadovaná, si udržala ziskovosť kapitálu.
Pozíciu najúspešnejšieho poisťovateľa štvrtýkrát obhájila ČSOB Poisťovňa, tento rok sa však netradične delí o prvé miesto s Poisťovňou Slovenskej sporiteľne. Obe totiž v hodnotení získali najvyšší počet bodov. ČSOB Poisťovni síce trhový podiel výrazne nenarástol, no na stagnujúcom trhu jej pomohla dôsledná kontrola nákladov a dobrá rentabilita. Pomáha jej spoliehanie sa na bankovú distribučnú sieť.
Rovnaký počet bodov ako ČSOB Poisťovňa dosiahla aj Poisťovňa Slovenskej sporiteľne (PSLSP), ktorej tiež pomáha distribúcia prostredníctvom bankovej siete držať primerané náklady. PSLSP navyše na trhu vyskočila výraznejšie než ČSOB, jej trhový podiel stabilne rastie aj v čase stagnácie.
Manažérom roka 2016 sa stal Šimon Šicko, výkonný riaditeľ herného štúdia Pixel Federation.
Titul Investor roka 2016 získala automobilka Volkswagen Slovakia.

Súvisiace články

Aktuálne správy