Drahšie a horšie potraviny než na Západe: Pomôže nám iba zmena európskej legislatívy!

, Politico Foto: TASR/Michal Svítok;Pavol Ďurčo

Vlády v krajinách strednej Európy už roky so znepokojením sledujú, že v EÚ existuje dvojaký prístup ku kvalite potravín. Rastú nádeje, že príslušná regulácia bude zmenená a tento dvojaký štandard zmizne. Slovensko dnes predsedá EÚ a požaduje, aby bolo napravené to, čo predstavuje pokrivený trh s potravinami.

Skoncovanie s takýmto systémom by vyžadovalo dotlačiť potravinárske firmy, aby ponúkali identické  potraviny, ale na to je potrebná zmena európskej legislatívy. A to nie je príjemná predstava ani pre potravinárske odvetvie, ani pre Európsku komisiu. Ak výrobky zodpovedajú požiadavkám EÚ a informácie o nich nie sú zavádzajúce, z právneho hľadiska ich výrobcom nič nebráni v tom, aby na rôznych trhoch predávali rôzne varianty. Výskum ukazuje, že potraviny môžu rovnako zabalené, avšak v skutočnosti rovnaké nie sú. Verzia, ktorá sa predáva v strednej Európe má často nižšiu kvalitu. Namiesto cukru umelé sladidla, nižší podiel mäsa a podobne. Slovenská vláda tvrdí, že takéto praktiky nie sú férové, pretože spotrebitelia dostávajú nižšiu kvalitu za vyššie ceny.

Podľa kritikov je tento stav založený na viere dodávateľov, že na tento trh môžu stále predávať tovar nižšej kvality. Potravinárske spoločnosti však tvrdia, že spomínané rozdiely odrážajú najmä špecifiká daného trhu. Obchodníci tvrdia, že prevažná väčšina produktov má kvalitu rovnakú a ak sa objavia rozdiely, môže to byť spôsobené tým, že rôzne obchody používajú rôznych dodávateľov po celej Európe.

Požadovaná zmena legislatívy by firmám bránila predávať potraviny s iným zložením. Súčasná legislatíva požaduje, aby firmy o zložení výrobkov presne informovali, ale nemusia dodržiavať konkrétne zloženie. Ak by mal byť zakázaný predaj výrobkov s iným zložením, muselo by dôjsť k zmene európskej legislatívy a to by vyžadovalo veľmi náročné rokovania.

Súvisiace články

Aktuálne správy