Ekonóm búra mýtus o škandinávskom sne: Pravda o socialistickom raji znie trocha inak

, danieljmitchell Foto: TASR/AP

Výskum profesora Olle Kranza ukazuje, že Švédsko zbohatlo počas éry voľného trhu, kedy zásahy vlády boli relatívne malé. Výkon ekonomiky tejto krajiny dohnal a nakoniec aj prekonal HDP na jedného obyvateľa v iných vyspelých krajinách.

Navštívil som nedávno Švédsko, aby som pred auditóriom prominentného klasického liberálneho think tanku rozprával o voľbách v USA a o ich dôsledkoch pre verejnú politiku. Mojím hlavným posolstvom bolo prezentovanie pesimizmu, pretože ani Donald Trump ani Hillary Clintonová vážnejšie nepodporujú skutočnú reformu.  

Po návšteve tejto severskej krajiny som prišiel na niektoré veci, ktoré by som rád zverejnil. Začnime grafom, ktorý ukazuje, kedy Švédsko najviac zbohatlo. Bolo to  počas éry voľného trhu.

Neskôr začalo Švédsko strácať pôdu pod nohami. Niečo z toho bolo pochopiteľné a nevyhnutné. Švédsko sa nezúčastnilo druhej svetovej vojny, takže jeho relatívna prosperita počas vojny a bezprostredne po nej sa dá považovať za jednorazový výkyv. Ale čo je podstatné, pozrime sa na to, kedy švédska prosperita nastúpila svoj trvalý pokles. V 60-tych rokoch minulého storočia tento národ stratil pôdu pod nohami práve preto, že boli prijaté štátotvorné politiky.

Inými slovami, Švédsko si užilo nadpriemerný rast, keď sa opieralo o politiku, ktorú uprednostňujem, a utrpelo podpriemerný rast, keď si zvolilo politiku vysokých daní, masívneho prerozdeľovania a podobne.

Vezmime si analýzu profesora Kranza, ktorý svoj výskum uskutočnil v ranej fáze posledného desaťročia. Dnes už máme k dispozícii dlhoročné dodatočné údaje, ktoré môžu byť pridané do grafu. Údaje za niekoľko rokov vlastne korešpondujú s obdobím trhovo orientovaných reforiem vo Švédsku. Štúdia vysvetľuje niektoré dôvody stagnácie, počnúc stagnáciou spôsobenou silnými vládnymi intervenciami.

V sedemdesiatych a osemdesiatych rokoch minulého storočia Švédi zažili nárast daňového zaťaženia z priemernej európskej úrovne na tú najvyššiu na celom svete. Verejný sektor masívne expandoval. Všetky aspekty sociálneho systému boli v medzinárodnom porovnaní štedrejšie. Medzitým sa aj regulácia trhu práce zvýšila. V priebehu týchto rokov reálne príjmy priemerného Švéda po zdanení stagnujú, súkromný sektor prestal vytvárať pracovné miesta a verejný dlh sa po špirále šplhal pekne hore. Vyvrcholením bola vážnejšia ekonomická kríza v ranných deväťdesiatych rokoch. Dovtedy sa Švédsko v rebríčku krajín OECD v HDP na obyvateľa prepadlo na 14. miesto. To je tá zlá správa. Dobrou správou je, že táto hospodárska bieda viedla k trhovo orientovaným reformám.

Pri nástupe finančnej krízy z volieb víťazne vyšla trhovo orientovaná stredo-pravá vláda. Písal sa rok 1991, reformný proces začal naberať vážne obrátky. Väčšina dôrazu sa v tom čase upierala na reformy, ktoré doviedli významné sektory v ekonomike k väčšej konkurencii. Okrem toho dôležitým znakom týchto regulačných reforiem bolo, že kríza postrčila miestne orgány, aby zaviedli menej zaťažujúcu reguláciu. Významné zmeny boli zavedené do daňového systému, makroekonomického rámca politiky a systému sociálneho poistenia. Každý aspekt švédskej ekonomiky sa zmenil v dôsledku reforiem. Zamestnanosť vo verejnom sektore sa znížila.

Aby ste si dokázali urobiť správny obraz, Švédsko sa nestalo novým Hongkongom. V súčasnosti je v rebríčku ekonomickej slobody iba na 38. mieste. Skóre na úrovni 6,92 z roku 1990 si upravilo na dnešných 7,46 bodu, čo sa rozhodne nedá považovať za obrovský skok. Ale napriek tomu možno povedať, že obdobie skromných reforiem prinieslo isté výnosy. Pri pohľade na aktualizovanú a rozšírenú verziu grafu profesora Kranza, vidíme jasný vzťah medzi politikou podpory trhu a švédskou  prosperitou.

Môžete mať označovať za blázna, ale vyzerá to tak, že máte pred sebou ten správny recept na ekonomický rast.  ponaučenie o správnej recept na rast.

Autorom je Daniel J. Mitchell, odborník na fiškálne politické otázky, ako sú daňové reformy, ekonomický dopad vládnych výdavkov, patrí k veľkým zástancom rovnej dane.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy