Koho preferujú finančné trhy, Clintonovú či Trumpa?

, pragcap;CNBC Foto: SITA/AP

Niektorí investori pripúšťajú myšlienku, že sa po voľbách musia zbaviť svojich akcií, lebo ak vyhrá Clintonová, jej politika investícií a daní spôsobí rýchly rast úrokových sadzieb, čo povedie k zrúteniu trhu s cennými papiermi. Bude jednoduchšie po voľbách reinvestovať a pripísať si nejaké ľahké zisky.

Finančné trhy uprednostňujú víťazstvo Clintonovej, čo ale neznamená, že Clintonovú považujú za lepšieho prezidenta, s tým to nemá nič spoločné. Clintonovej víťazstvo by prinieslo viac istoty. Koniec koncov, na Clintonovej politiku sa pozerá, ako na nie výrazne odlišnú od tej súčasnej Obamovej. Tým pádom USA získajú do určitej miery ďalšie 4 roky súčasného stavu. Politika s tým nemusí súhlasiť, ale finančné trhy sa istotne tešili z obdobia stability počas prezidentovania Obamu. Trhy milujú istotu a status quo je istota.

S Trumpom by trhy dostali niekoho, kto tvrdí, že by mohol znížiť štátny dlh, ale dokáže investovať ešte viac ako plánuje Clintonová. Trump ako keynesiánec, ktorý dokáže upraviť rozpočet. Mohlo by to byť veľmi povzbudzujúce v dlhodobom horizonte, ale môže to zároveň predstavovať veľkú dávku neistoty. Tiež nie je celkom jasné, ako chce Trump naložiť so zahraničnou politikou. Preto na rozdiel od Clintonovej predstavuje Trumpovo víťazstvo vytváranie veľkej neistoty, ktorá by mohla pohnúť trhmi. Vzhľadom k tomu, že trhy nemajú radi neistotu, nemali by sme byť šokovaní, ak by Trumpovo víťazstvo spôsobilo pokles a la Brexit (a následné zotavenie).

Ale odpoveď na tieto otázky by mohla byť už bezpredmetná, koniec koncov, predikcia trhov hovorí v prospech víťazstva Clintonovej už dlhší čas. Trumpov prepad na PredictWise dosiahol 12 %  a akciové aj dlhopisové trhy boli v tom čase veľmi stabilné. Preto dnes už môžeme povedať, že trhy už v cenách vsadili na víťazstvo Clintonovej a nevidia už nič, čo by bolo príliš znepokojujúce.

Skutočné nebezpečenstvo však nastane, ak sa prieskumy verejnej mienky a predikcie mýlia. V takom prípade výhra Trumpa by mohla priniesť značnú neistotu do budúcnosti americkej ekonomiky a na finančné trhy, čo by zvýšilo volatilitu. Možno sa to zdá nepravdepodobné pre túto chvíľu, ale s tým, ako sa táto prchavá volebné hra rozbieha, musíme počítať s voľbami ako čiernou labuťou, ktorá rýchlo mení svoju pozíciu. Za čiernu labuť sa označuje nepravdepodobá udalosť, ktorá ak sa stane realitou, na globálnych trhoch môže spôsobiť chaos.

Za top-ekonomické riziko banka Societe Generale v aktuálnom grafe „čiernych labutí“ považuje nárast politiky vyvolávajúcej neistotu (30 %). 

Je veľmi pravdepodobné, že sa Donald Trump stane 45. prezidentom Spojených štátov, navyše niet dôvodu sa ho obávať. Trump nie je tak "desivý", ako ho Američania vidia, povedal televízii CNBC Nassim Taleb, autor bestselleru Čierna labuť. "Trump je koniec koncov obchodník s realitami. Keď zvolíte predajcov nehnuteľností do prezidentského úradu, tak bude chcieť, aby po ňom niečo zostalo," dodal Taleb s tým, že realitný magnát pravdepodobne neurobí nič apokalyptického.

Zároveň pre CNBC povedal, že je proti systému dvoch strán a nebude voliť ani Donalda Trumpa, ani Hillary Clintonovú. Upozornil tiež na to, že nech vyhrá ktokoľvek, nebude v tom až taký rozdiel, ako si ľudia myslia.

Ak by Američania odovzdali oválnu pracovňu Trumpovi, asi by miliardár a televízna hviezda zrejme zmiernil svoje chvastanie. Jeho víťazstvo by tiež znamenalo zvrhnutie byrokratickej elity. Trumpov úspech v primárkach pritom pramenil z jeho schopnosti využiť podporu nižšej triedy, nechal tak Američanov hlasovať proti byrokratom.

Pokiaľ vo voľbách uspeje Clintonová, nebude jej víťazstvo pôsobiť rušivo na domácom trhu, ale v zámorí. Clintonová by zrejme bola akousi medzinárodnou intervencionistkou.

Taleb povedal, že Trump by do zahraničného diania zrejme zasahoval menej. Pokúsil by sa správať tak, ako väčšinovo chcú jeho voliči. Čisto hypoteticky, ak by teda cítil, že je im je jedno čo sa deje napríklad v Egypte, nerobil by to, čo jeho voliči nechcú.

 

Takéto makroekonomické filozofovanie je v poriadku, ale pravdepodobne oveľa dôležitejšie je ponaučenie, ktoré treba mať stále na pamäti:

– Veľké politické či iné podujatia zvyčajne nestoja za stratou vášho portfólia. To, čo skutočne prinášajú, je istá dávka neistoty, a zároveň zaručia, že budete platiť vyššie dane a poplatky.
– Načasovanie veľkej akcie ako sú voľby je neobyčajne ťažké. Ak si nejaký investor myslí, že "buy back" po voľbách mu prinesie nejaké ľahké zisky, pravdepodobne sa mýli. Trhy sa budú pohybovať oveľa rýchlejšie, než sa očakáva a cena po akomkoľvek výsledku sa pohne rýchlejšie, než sa chytíte príležitosti profitovať z výsledku. V tomto prípade aj volebný výsledok bude pravdepodobne ocenený v dostatočnom predstihu pred voľbami. Opäť platí, že časovanie trhu je obvykle veľmi ťažké nielen preto, že vaše analýza musí byť správna, ale musíte dokázať predvídať, ako sa trh bude chovať, kedy a akým smerom sa ceny pohnú.
– Prezidenti neurčujú nakoľko inovatívna, kreatívna a pracovitá je spoločnosť. Či už vyhrá Trump alebo Clintonová, milióny ťažko pracujúcich ľudí sa budú aj naďalej snažiť dosiahnuť veľké veci. Prezidenti síce nie sú nepodstatní, ale bolo by chybou vyzdvihovať prezidenta ako príliš významného ekonomického hráča.

Stručne povedané, nenechajte sa americkými prezidentskými voľbami vydesiť. Možno sa médiá snažia o to, aby ste si mysleli, že prezident je zodpovedný za hospodársky výsledok krajiny, ale realita je taká, že budúcnosť USA a trhové ceny oveľa viac ovplyvňujú každodenné rokovania ľudí v ekonomike a nie byrokrati ovládaní cez politické nitky. 

Súvisiace články

Aktuálne správy