Analýza Stratfor: Karty v Európskej únii môže zamiešať Švajčiarsko

, Stratfor Foto: thinkstock

Európsku úniu čakajú veľmi ťažké rokovania s Veľkou Britániou o konkrétnych podmienkach Brexitu. Ale aj o tom, čo bude ďalej. Vznik dohôd a zmlúv môže výrazne ovplyvniť aj jedna krajina, ktorá členom EÚ nie je – Švajčiarsko, ktoré bude s Bruselom rokovať o zásadných otázkach migrácie. A ako poukazuje americká súkromná konzultačná spravodajská agentúra Stratfor, môže poriadne zamiešať kartami.

Švajčiarsko sa snaží vycúvať z referenda, ktoré sa týka obmedzenia migrácie z krajín Európskej únie. Mohlo by sa totiž stať, že krajina stratí prístup na spoločný európsky trh. Už vo februári 2014 švajčiarski občania rozhodli o zavedení obmedzení na počet pracovníkov z EÚ a Európskeho združenia voľného obchodu, ktorí prichádzajú do krajiny. Dňa 26. októbra však švajčiarska vláda oznámila, že táto otázka je natoľko dôležitá, že si zaslúži druhé referendum. "Pri hlasovaní, ktoré prebehne v apríli 2017, bude tiež otázka sformulovaná inak ako bola tá predchádzajúca, občania budú požiadaní, aby sa rozhodli medzi obmedzením imigrácie za cenu straty prístupu k vnútornému trhu EÚ a zachovaním statusu quo," vysvetľuje Stratfor.

Konzervatívne strany v krajine, vrátane Kresťanskodemokratickej ľudovej strany, sú skalopevne presvedčené, že vláda uskutoční kroky s cieľom zastaviť príliv migrantov do Švajčiarska. Ale Bern je v neistej situácii: Európska únia hrozí koncom všetkých svojich bilaterálnych dohôd so Švajčiarskom (existuje ich viac ako 100), ak sa nenájde kompromis prijateľný ako pre voliča, tak pre Brusel. V prípade, že blok splní svoju hrozbu, švajčiarska ekonomika – ktorá sa opiera o vývoz do Európskej únie a o pracovníkov prichádzajúce zo členských štátov – by musela čeliť ťažkému úderu.

"V snahe naplniť výsledky referenda a zachrániť svoj prístup na spoločný trh, Bern požiadal o možnosť dávať pri nábore pracovníkov prednosť švajčiarskym štátnym príslušníkom pred zahraničným pracovníkmi. Avšak Brusel poukázal na obavy, že by to mohlo viesť k diskriminácii európskych občanov. Rovnako odmietol zavedenie imigračných kvót, keď argumentoval, že voľný pohyb osôb je jedným z najzákladnejších požiadaviek vnútorného trhu," píše sa v analýze.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker obhajoval tvrdý postoj EÚ v tejto otázke, počas svojej septembrovej návštevy vo Švajčiarsku povedal, že "neexistuje žiadny jednotný trh a la carte". Ako mnoho iných európskych predstaviteľov sa obáva, že akékoľvek ústupky Švajčiarsku v oblasti prisťahovalectva by mohli vytvoriť nebezpečný precedens pre Veľkú Britániu v rokovaní s blokom, keď sa bude snažiť stanoviť podmienky svojho odchodu. Spojené kráľovstvo dúfa, že dôjde k obmedzeniu prílevu prisťahovalcov z EÚ, rovnako ako to chce Švajčiarsko. Európski predstavitelia však varovali Londýn, ktorý chce aj naďalej udržať prístup na jednotný trh, že má svoju cenu – prijatie pracovníkov z EÚ.

"Brusel a Bern musia dospieť k dohode do konca februára 2017, teda v lehote stanovenej pre švajčiarske referendum. Napriek tomu takýto postup bude sťažený blížiacim sa Brexitom, ktorý nechal vedúcich predstaviteľov EÚ na pochybách, či udeliť výnimky týkajúce sa imigrácie iným krajinám, vrátane Švajčiarska. Európska komisia opakovane uviedla, že každá dohoda s Bernom sa bude vzťahovať iba na Švajčiarsko. Ale sú si dobre vedomí toho, že tieto varovné vyhlásenia nebudú príliš fungovať a neodradia Spojené kráľovstvo od používania švajčiarskeho prípadu ako páky vo svojich vlastných rozhovoroch s Bruselom," píše Stratfor.

Ako sa Švajčiarsko bude pokúšať tieto problémy riešiť, môže to len priniesť neistotu ako v alpskej krajine, tak aj v Európe ako celku, dodáva analýza.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy