Nervozita okolo Trumpa: Zlato rastie, svetové akciové trhy padajú

, Bloomberg;The Crux;patria Foto: TASR/AP;YT/altucher

V októbri zlato takmer dosiahlo magickú hranicu 1300 dolárov za uncu. Ceny zlata rástli piaty deň za sebou, svetové akciové trhy mieria v posledných dňoch dole. Žltému kovu nahráva nervozita pred americkými voľbami.

Prostorekého Donalda Trumpa trhy vnímajú ako väčšie riziko pre svetový rast. A neistota je niečo, čo trhy neobľubujú. Tým pádom rastie dopyt po menách považovaných za bezpečný prístav, ako je japonský jen alebo švajčiarsky frank. Do kurzu sa dostáva aj zlato, ktoré nenesie žiadny výnos, pomáha mu aj slabnúci americký dolár, na ktorý tiež dolieha predvolebná nervozita.

"Okolo Trumpa je veľa neznámych," uviedol analytik Richard Franulovich zo spoločnosti Westpac Banking. "Takúto neistotu trh zjavne neznáša," citovala ho agentúra Reuters.
Viac ako jedno percento voči doláru odpisovalo mexické peso, ktoré sa tak dostalo na viac ako mesačné minimum. Prípadné Trumpovo víťazstvo je považované za významné riziko pre mexickú menu, Trump totiž sľubuje obmedziť príliv imigrantov z Mexika aj prehodnotenie obchodných vzťahov medzi oboma krajinami.

Uškodiť zlatu nedokázala ani americká centrálna banka, zatiaľ od nej neprišlo žiadne varovanie pred možným ďalším utiahnutím menovej politiky. Práve obavy z blížiaceho sa zvýšenia úrokových sadzieb tlačili v októbri zlato smerom dole. FED sa opäť vyhol tomu, že by explicitne uviedol, že by na budúcom menovo-politickom rokovaní chcel dvihnúť sadzby, tak ako to urobil presne pred rokom. V tomto kontexte možno interpretovať výsledok zasadnutia ako mierne holubičí, lebo december nie je z hľadiska zvýšenia úrokov "jasnou záležitosťou". Napriek tomu decembrové zvýšenie sadzieb vidí trh s pravdepodobnosťou 68 percent.

Pre porovnanie, globálne akcie mieria dole šiesty deň za ostatný týždeň. Európske akciové trhy klesajú ôsmy deň za sebou. V stredu opäť klesli americké akcie, hlavný index S&P 500 zaznamenal už siedmy pokles za sebou a po prvýkrát od júla uzavrel pod hranicu 2 100 bodov. "Hlavným faktorom sú obavy ohľadom volieb. Vyzeralo to, že Clintonová vyhrá, ale teraz posilňuje Trump. To ľudí znervózňuje," uviedol analytik Neil Massa zo spoločnosti Manulife Asset Management.

Nervozita je viditeľná aj na európskom "indexu strachu", teda indexu volatility VSTOXX, ktorý sa dostal najvyššie od júla.

V tejto súvislosti je možno zaujímvé spomenúť názor amerického investora Jamesa Altuchera. Akciový trh je podľa neho podvod, na ktorom sa podieľajú samotné firmy, makléri, podielové fondy a v neposlednom rade médiá. Spoločnosti žonglujú so svojimi výsledkami tak, aby vyzerali čo najlepšie, obchodníci s cennými papiermi, fondy a správcovské spoločnosti si účtujú mnohokrát nekresťanské poplatky a finančné médiá tlačia informácie o tom, kam investovať, aby vytvorili ilúziu o tom, ako za krátky čas zarobiť tisíce percent. Altucher vyskúšal rôzne investičné stratégie a uznal, že prakticky žiadna z nich nemôže dlhodobo fungovať. Napriek tomu tvrdí, že zarábať sa na akciovom trhu dá.Podľa neho je základom úspechu nájsť odvetvie, kde panuje neopodstatnený strach.


 

Ak patríte k investorom, ktorí sa nesprávajú stádovito, môžete takúto príležitosť využiť vo svoj prospech. Strach a neistota, presne ako v prípade úspechu Trumpa v prezidentských voľbách. Ideálne je nájsť aktíva, ktoré zlacneli kvôli strachu v období, keď na trhu nehrozí skutočné nebezpečenstvo. Takto to robia najbohatší a najúspešnejší investori na svete. Podľa Altuchera ale nemusíte mať miliardy, aby ste sa mohli touto stratégiou riadiť. Je to podľa neho najbezpečnejšia stratégia, vďaka ktorej dokážete dlhodobo porážať väčšinu trhu.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy