Odpustenie ako motor ekonomiky: Láska a porozumenie dokážu zmeniť mnohé

, ČTK Foto: TASR/AP

Zdá sa to byť gesto, ktoré nič nestojí. Ktoré nie je ničím podmienené. Ale aj keď hovoríme o odpustení, máme do činenia s ekonomikou.

Odpustenie je motorom ekonomiky, dokazuje štúdia talianskej Katolíckej univerzity Svätého srdca, pri ktorej boli väzni, narkomani a deti žijúce vo vojnových zónach podrobení sérii testov. Pri výskume boli sledované osoby v hraničných situáciách. V takých, kedy je ich život roztrhaný na kusy, kedy na nich všetci zabudli, či keď ich život niečo poznačilo. Ale aj pre takéto osoby je tu druhá možnosť. Keď vyplnili niekoľko dotazníkov, ukázalo sa, že aj títo ľudia sú ušľachtilí a pripravení zmeniť svoj život.

"Aj tá najhoršia situácia je potrebná na to, aby sme mohli dosiahnuť zmeny a mali pozitívny vzťah k druhým, najprv skúsiť nový prístup na sebe," vysvetľuje autor výskumu Mario Maggioni. "Láska a odpustenie sú potrebné vo všetkých stálych vzťahoch. Bez toho nie je možná ani ekonomika. Bez odpustenia by sme nemali organizovanú spoločnosť," citoval Maggioniho taliansky denník La Repubblica.

Talianski vedci podrobili výskumu skupinu väzňov z väznice s najvyššou ostrahou v Kalifornii, narkomanov z jedného centra pre drogovo závislých v Taliansku a konžské deti vo veku od päť do dvanásť rokov žijúci vo vojnových zónach. Test označili ako "hru na dôveru". Zároveň účastníci štúdie vypĺňali psychologické testy na tému odpustenie. U väzňov sa ukázalo, že ten, kto sa zúčastnil tohto programu, bol náchylnejší buď k odpusteniu (33 %), alebo odpustenie žiadal (15 %).

"Účastníci sa podieľali na hrách na tému ekonomického správania sa, kedy mali urobiť voľbu nesúcu v sebe reálne dôsledky, napríklad rozdeliť sa o určité množstvo majetku s neznámou osobou," hovorí Maggioni. Zvyčajne sa pre tento test používajú peniaze, ale v tomto prípade vedci vybrali tri alternatívne veci. Pre narkomanov cigarety, pre väzňov polievky a pre deti maškrty.

Testy opakovali po deviatich až desiatich mesiacoch, aby bolo vidieť, ako sa postoje osôb časom menia. Najvýraznejšie  výsledky boli u kalifornských väzňov. Tí, ktorí sa zúčastnili "rehabilitačného" programu, sa ukázali byť ušľachtilejší (nárast o 10 %), viac dôverovali druhým (o 16 %) a pociťovali väčšiu sebaúctu (o 13 %). "Ak je jednotlivec objektom starostlivosti a pozornosti, dokáže zmeniť cestu. Aktivujú sa nové dynamiky, ktoré dodávajú život spravodlivejšej spoločnosti a efektívnejšej ekonomike," uvádza Mario Maggioni.

Odpustiť tomu, kto chyboval, otvára novú cestu. Ak dokážeme rýchlo zabudnúť na zlo, hneď nás to otvára voči druhým, a to všetko robí spoločnosť súdržnejšou. Nezisková organizácia My Life Design Foundation tak už každoročne organizuje Deň odpustenia.

Môže sa láska stať správnym návodom na to, ako sa zachrániť pred krízou? "Po stáročia ekonomika zdôrazňovala len racionálne rozhodovanie, ale svoj vplyv tu má i srdce, nádeje, očakávania a príbeh každého z nás. Ak nejaké rozhodnutie nie je racionálne, ešte to nevyhnutne neznamená, že je chybné," zdôrazňuje Mario Maggioni.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy