Čistý zisk Panasonicu za polrok vzrástol o 7,7 %

Za apríl až september Panasonic dosiahol čistý zisk 119,9 mld. japonských jenov.

Japonský výrobca spotrebnej elektroniky Panasonic Corp. za svoj účtovný prvý polrok, čiže za apríl až september, evidoval medziročný rast čistého zisku o 7,7 percenta na 119,9 mld. japonských jenov (JPY). Tržby spoločnosti však oslabili o 7 percent na 3,5 bil. JPY. Firma ďalej v pondelok informovala, že počas apríla až septembra evidovala rast tržieb za predaj spotrebičov o 1 percento, ale tržby za jej ostatné produkty sa znížili.

Panasonic zhoršil prognózu svojho celoročného čistého zisku. Za dôvod označil silný jen a slabší zisk z výroby solárnych energetických systémov pre domácnosti. Spoločnosť očakáva, že za účtovný rok, ktorý sa skončí 31. marca budúceho roka, dosiahne čistý zisk iba v sume 120 mld. JPY. Doteraz firma prognózovala, že jej celoročný zisk bude vo výške 145 mld. JPY. Panasonic zároveň zhoršil aj prognózu svojich celoročných tržieb, a to na 7,2 bil. JPY zo 7,6 bil. JPY.

Predaj solárnych panelov pre domácnosti sa znížil v dôsledku „výrazného zmenšenia trhu,“ uviedol Panasonic. Okrem toho japonský jen v uplynulom roku voči doláru posilňoval. V pondelok sa dolár obchodoval za približne 105 JPY, pričom pred rokom bol kurz dolára zhruba 120 JPY.

(1 EUR = 115,10 JPY)

Súvisiace články

Aktuálne správy